Tänavamuusikud töötavad ettevõtjatena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii Tammsaare pargi nägemispuudega lõõtsamängija kui kaubamaja tunneli bluuskitarrist maksavad oma teenistuse pealt makse ja on enne tänavamuusiku koha saamist pidanud esinema linnavalitsuse komisjonile.

Seoses suve tulekuga on Tallinna tänavatele ilmunud mitmeid tänavaartiste. Sel aastal on vanalinnas mänguloa saamine aga tunduvalt keerulisem kui varem.

«Et legaalselt töötada, peab ennast füüsilisest isikust ettevõtjaks registreerima ja litsentsi võtma,» ütles Viru tänaval ja Tammsaare pargis tegutsev FIEst lõõtsamängija Avo Paap, kes kannab silti «Olen nägemispuudega muusik. Vajan toetust.».

Nii linnakantseleist kui Kesklinna valitsusest avaliku ürituse korraldamise loa taotlenud Paapi sõnul kulub riigimaksudele kolmandik sissetulekust.

«On tarvis hankida vastav luba ja läbida komisjon,» kirjeldas tänavamuusikute atesteerimisel kehtivat olukorda Kaubamaja kõrval tunnelis mängiv kitarrist Valentin Rusinov. «Lisaks peab maksma makse, nagu iga teinegi ettevõtja.»

Maksusummade erinevus

Peamiselt rock’n’rolli ja bluusi esitava Rusinovi sõnul sõltub tänavamuusiku sissetulek eelkõige konkreetsest päevast. Seetõttu kogunevad ka maksusummad kuuti erinevalt.

Tallinna Kesklinna linnaosa linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapilli kinnitusel peab iga kesklinnas tänavamuusikuks pürgija kõigepealt saama avaliku ürituse korraldamise loa, mis antakse korraga kuni üheks aastaks. Tema sõnul laekub igal kuul vähemalt kaks-kolm vastavat avaldust.

Pahapilli kinnitusel on viimasel ajal üritatud piirama hakata tunnelites esinevatele artistidele väljastatavaid lubasid. «Nad panevad inimesed sundseisu,» ütles Pahapill. «Tihti mängivad muusikud kõvasti ja see häirib möödakäijaid, kellele selline muusika ei meeldi.»

Kindlaksmääratud koht

Vanalinna muinsuskaitseala vabas õhus võib tänavamuusik või muu artist esineda aga ainult linnaosa vanema määratud ajal ja kohas, esitades selleks Kesklinna linnaosa vanemale vastava sooviavalduse. Linnaosavanem võib anda ka korralduse muinsuskaitsealas mängiva tänavamuusiku esinemiskoha ja aja kindlaksmääramiseks.

Kesklinna valitsuses on moodustatud spetsiaalne komisjon, kes kuulab üle kõik tänavamuusikukandidaadid, enne kui neile avalikuks esinemiseks õiguse annab.

Väljaspool kesklinna esinemiseks peab tänavamuusik taotluse esitama Tallinna linnakantseleile. Kantselei kinnitusel taotletakse neilt lubasid aga suhteliselt harva.

Ilma loata esinevaid artiste võib Tallinna linna avaliku korra eeskirja kohaselt aga trahvida kuni saja trahviühiku ehk 6000 krooni suuruse summaga või karistada kuni 10-päevase arestiga.

Pillimehed peavad litsentsi võtma

«Et legaalselt töötada, peab ennast füüsilisest isikust ettevõtjaks registreerima ja litsentsi võtma.»

Avo Paap, Viru tänaval ja Tammsaare pargis tegutsev lõõtsamängija tänavamuusikute tegutsemise seaduslikest alustest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles