Tallinn taunib tervisekaitsetalituse kontrolle lasteaedades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu üheski Tallinna lasteaias pole nii palju ruumi, kui nõuavad uuendatud tervisekaitse nõuded
Peaaegu üheski Tallinna lasteaias pole nii palju ruumi, kui nõuavad uuendatud tervisekaitse nõuded Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen leiab, et praeguses majandussituatsioonis on tervisekaitsetalituse kontrollid lasteaedades ja ainuüksi normatiivide põhjal ettekirjutuste tegemine taunitavad.

Tervisekaitsetalitus kontrollis novembris 128 lasteaiarühma ning tuvastas, et neist 40 rühmas oli lastele ruumi vähem, kui ette nähtud, isegi kui arvestati vaid kontrolli ajal kohal olnud laste arvuga. Linnavalitsusele saadetud märgukirjas soovitati võtta ette konkreetsed meetmed nõuete täitmiseks ning paluti tulemustest talitust teavitada kuu aja jooksul.

Abilinnapea Jäppinen jäi kindlaks enda varasemale seisukohale, et lasteaedades jääb tegelik kohakasutus 52-65 protsendi piiresse ning korrapäraselt aias käivatele lastele on kõik vajalik olemas.

Tervisekaitsetalitusele saadetud vastuses taunis ta lasteaedade kontrollimist ja ettekirjutuste tegemist praegu, «kus kõik omavalitsused on majanduslikult keerulises olukorras, mitte aga ei asunud antud teemat käsitlema juba neli aastat tagasi, s.o ajal, kui hakati suurendama laste arvu rühmades?! Kas toimiv riiklik järelevalve ei peaks lähenema olukorrale sisulisest ja loogilisest aspektist, mitte ainult lähtuvalt normidest?»

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri sõnas seepeale Postimees.ee'le, et ega järelevalveasutus saa oma tööd rasketel aegadel lõpetada ning seadusi tuleb täita ka majandusliku kitsikuse ajal.  

Kui tervisekaitsetalitus märkis oma kirjas, et laste arvu rühmades ei ole otstarbekas suurendada praegu, kui viirusnakkustesse haigestumine on väga aktuaalne, siis Jäppinen imestas omakorda vastuses: «kas enne käesolevat aastat ei olnud viirusnakkusi?»

Abilinnapea kordas, et linnavalitsuse hinnangul ei lähtu normatiivid reaalsusest ning on ülepaisutatud, võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesmaadega. Seetõttu teeb ta ettepaneku neid korrigeerida, «arvestades ennekõike Eesti riigi ning tema omavalitsuste majanduslikku olukorda.»

Linnavalitsuse hinnangul on omavahel vastuolus tervisekaitseinspektsiooni ja haridusministeeriumi tegevus, kus üks nõuab normatiividest lähtumist ja teine kõigile lastele kohtade tagamist.

Linn jätkab samamoodi

Jäppinen viitas kirjas ka sellele, et enamik Tallinna lasteaedadest on ehitatud 60-80ndatel aastatel ja sealsed ruumid on väiksemad kui tänased normid nõuavad. Rangelt normatiive järgides tuleks siis sulgeda mitmed 4-rühmalised lasteaiad, mille pindala lubaks rühmadesse vastu võtta vaid 11-14 last - need ei suudaks end ära majandada.

Seega vastas abilinnapea tervisekaitsetalituse ettepanekule: «Tallinna linnas ei ole hetkel võimalik võtta kasutusele Teie poolt pakutud meetmeid ning linn jätkab koolieelsete lasteasutuste pidamist põhimõtete alusel, mida eelpool kirjeldasime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles