Sajad uued tudengid peavad kiirkorras üürikorteri leidma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Tehnikaülikoolis elektrienergeetikat õppiv Maiken Mets elab juba poolteist aastat ühiselamus ning kinnitab, et on sellega rahul – kuigi tuba, kuhu peab mahtuma muu hulgas toanaabri jalgratas, kisub kitsaks. Ühiselamuelu soovib viimasel ajal igal sügisel nautima hakata mitusada tudengit rohkem, kui ära mahub. Vähemalt pool tuhat tehnikaülikooli uut tudengit saavad alles mõni päev enne õppetöö algust kindlalt teada, kas nad on 150 kuni 200 õnneliku esmakursuslase hulgas, kellele antakse ühiselamukoht, või peavad nad kiiresti korteri leidma.

Soovijad pääsevad ühiselamusse pingerea alusel, kus tulevad mängu nende sisseastumistulemused ja elukoha kaugus Tallinnast. Pingerida valmib praeguste plaanide järgi 20. augustiks, samas kui juba 25. augustil algab esmakursuslaste õppetöö. Tartu pakub rohkelt kopsaka üüriga kohti

3-4 inimest kohale

Sügisest logistikat õppima asuv Irina Kõiv kinnitas, et 20. kuupäev oleks eluaseme leidmiseks kindlasti liiga hiline. «Siis tahaks juba kolida, et sisseelamiseks ka aega jääks,» kinnitas Pärnu Koidula Gümnaasiumi lõpetanud neiu.

Kõiv esitas küll avalduse ühiselamukohale, kuid peab eelistatavaks variandiks sõpradega korteri üürimist - seda juba alates 20.-22. augustist.

«Natuke hilja on 20. august küll,» tunnistas ka pingerida koostava üliõpilasesinduse liige Ahto Kuusk. Ta põhjendas, et erinevalt varasematest aegadest tahavad nad arvestada ka tasulisse õppesse astuvate tudengite avaldustega.

Oma raha eest õppima pääsejate nimekiri selgub aga lõplikult 21. augustiks.

Kuusk ütles, et riigieelarveväliste tudengite väljajätmine oleks ebaaus, sest neil kulub niigi palju raha õppemaksuks ja korteri jaoks ei pruugi enam üle jääda, samuti võivad nad pingereas riigieelarvelistest vabalt ette jõuda.

Tavaliselt on rebimine ühiselamukohtadele Kuuse kinnitusel küllalt suur - 3-4 inimest kohale. Sarnaselt varasemate aastatega jagab üliõpilasküla tänavu uustulnukatele 150-200 kohta.

Üliõpilasküla juhatuse esimees Esko Parelo kinnitas, et rohkem kohti ei olekski mõttekas välja anda, sest esimese semestri lõpuks järjekord tavaliselt kaob ja muidu jääks toad tühjaks. «Elu on näidanud, et mõned langevad ülikoolist välja, kõik järjekorras olijad ei soovigi ühiselamusse tulla jne,» rääkis Parelo.

Populaarsed ühiselamud

Tehnikaülikooli tudengite seas on ühiselamud populaarsed, kuna asuvad kooli lähedal, seal saab elada tuttavate keskel ja odavamalt kui korteris.

Eriti populaarsed on üliõpilasesinduses sotsiaalvaldkonna eest vastutava Heiki Lemba sõnul just kaks hiljuti renoveeritud elamut, kus üür on 600-800 krooni kuus pluss kommunaalmaksud.

Esmakursuslastele pakub üliõpilasküla peamiselt odavamaid kohti renoveerimata ühiselamutes.

Kinnisvarafirma Arco Vara Tallinna büroo elamispindade grupi juht Urmas Tehver hindas, et Mustamäe kandis võiks üürida ühetoalise korteri kõige vähem 2500 krooni eest kuus, millele lisanduvad maksud. Näiteks kolmetoalise korteri üür on tõenäoliselt ligi 4000 krooni, pakkus Tehver.

Tõsised probleemid ühiselamukohtadega kimbutavad juba aastaid ka kunstiakadeemia tudengeid. Rohkem kui 900 üliõpilase peale jagub kohti ainult 80.

Üliõpilasesinduse esimees Kristiina Järvelaid nentis aga, et tudengid suurt protesti pole tõstnud, vaid on lihtsalt mitme peale korterid üürinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles