Eestis on Euroopa riikidest kõige rohkem lahutavaid paare

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti paarid lahutavad kolmveerand abieludest, mis on Kesk- ja Ida-Euroopa kõrgeim näitaja, selgub äsjavalminud uuringust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti elanikud edestavad selle näitajaga kõiki teisi Balti riike ja Venemaad, rääkimata Tadžikistanist, kus lahutusega lõpeb vaid kaheksa protsenti abieludest. «Meie riigi perepoliitika on lõbumajapoliitika,» ütles Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask lahutuste põhjuste kohta. «Kui me teeme poliitikat üheks aastaks, nagu vanemapalk, siis tulebki aasta pärast lahku minna.» «Noored jäävad muude võimaluste puududes tihti vanemate juurde elama,» lisas Kask. «Ma ise emana tean, et raske on suud kinni hoida ja mitte õpetada.» Kase sõnul põhjustab abielude lagunemist ka asjaolu, et mehi on märgatavalt vähem kui naisi. «Eesti mehe valikud on kerged, ta ei peagi pingutama,» väitis ta. «Kõik naised tahavad ju kas või korra mehel ära käia.» Kask lisas, et kadu abiellumisvõimeliste meeste hulgas põhjustavad ka homoseksuaalid ning asotsiaalid. «Noored kenad mehed käivad meilt tõendeid küsimas, et välismaal teise mehega abielluda,» väitis perekonnaseisuameti juhataja. «Muidugi on pahandus suur, kui selgub, et meie vastavalt oma riigi seadusele seda anda ei saa.» Teiseks moejooneks on Kase sõnul Eesti naiste abiellumine välismaalastega. «Tallinnas anname 600-700 tõendit aastas, et meie naised välismaalasega abielluda saaks. Eesti naine otsib sellist vana kooli meest, kes teda väärtustada oskab, ja välismaised mehed tõesti teevad seda,» rääkis ta. «Meil on olnud palju tõeliselt toredaid norra või rootsi peigmehi, kes abiellumise üksikasjad naisega koos läbi arutavad. Eesti mehe puhul võtab naine kamandamise enda kätte.» Tallinna linnakohtu kohtunik Reet Laasmaa ütles, et naised on lahutuse algatajad juhul, kui mees töötuks jääb, lahutatakse ka alkohoolikutest ja vägivaldsetest meestest. Samuti on lahkumineku põhjuseks tihti kõrvalsuhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles