Aktivistid aitavad tudengitel kodu otsida

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) üliõpilasesindus hakkab sügisest täitma kinnisvarabüroo funktsioone, kuna üliõpilasküla ei suuda kõigile vastuvõetutele elamispinda pakkuda.

Sel sügisel alustab TTÜs õppetööd ühtekokku üle 2000 esmakursuslase, ülikooli kahte renoveerimata ühiselamusse saab end kooliaasta alguses sisse seada eilse seisuga neist vaid 170.

Kuna pealinna korterite hinnad käivad keskmisele tudengile üle jõu, korraldab TTÜ üliõpilasesindus juba kolmandat aastat odavate elamispindade leidmise kampaania.

«Paneme kuulutused lehtedesse ja hoiame umbes kuni septembrikuu esimese nädala lõpuni,» rääkis TTÜ üliõpilasesinduse sotsiaaltoimkonna juht Heiki Lemba. «Siis läheb see voog lahti ja tudeng leiab pakkumisi nii stendilt kui portaalist.»

Pakkumine kohusetundest

Lemba sõnul pole hilja pakkumistele vastata ka oktoobris, kuna kõiki kuulutusi ei jõuta kunagi läbi helistada.

Soodsa kinnisvarakampaania peale kavatseb üliõpilaste aktiivgrupp kulutada sel aastal ligikaudu 2000 krooni.

TTÜ üliõpilasesinduse liikme Ahto Kuuse sõnul algavad võimalike ulualuste hinnad 500 kroonist. Korraliku toa Mustamäel võib saada 1000-1500 krooni eest.

«Üldiselt pakuvad vanemad inimesed kohusetundest tihti lihtsalt üht tuba,» teatas Kuusk. «Tihti saab küll odava hinnaga, aga on juures mingid tingimused.»

TTÜs haldusjuhtimist õppinud Reigo Kimmel sattus näiteks mõni aasta tagasi esinduse infostendilt elamispinda otsides hoopis lapsehoidja ametisse.

«Perekond otsis autosõidu kogemusega inimest,» kirjeldas Kimmel kummalist kinnisvarapakkumist. «Selgus, et pakuti pinda inimesele, kes hommikul lapsed kooli viiks ja õhtuks tagasi tooks.»

TTÜ esmakursuslased saavad alles 20. augustil teada, kas nende sisseastumistulemused ja põhielukoha kaugus kõrgkoolist on piisavad selleks, et odavasse internaati pääseda.

«Suvel eelistame kõigepealt sõjaväest tulnud noormehi ja siis esmakursuslasi,» väitis TTÜ üliõpilasküla majutusjuht Merle Laut.

Siiski peavad värsked tudengid leppima renoveerimata kasarmu tüüpi ühiselamuga, kuna euroremonditud internaatidesse on end juba sisse seadnud vanemate kursuste üliõpilased.

Nüüdisaegse sisustusega ühiselamutesse hakatakse esmakursuslastelt avaldusi vastu võtma alles septembris.

30 protsenti äralangejaid

«Kui sul juhuslikult ei ole mõnd tuttavat vanemalt kursuselt, kes elaks uues ühiselamus üksinda toas, siis ei ole algul võimalust sinna saada,» kurtis Kuusk.

Uuest õppeaastast TTÜs informaatikat tudeerima asuv Meeli Laid saab küll kõrgharidust omandada riigi kulul, kuid ei ole kindel, kas talle ka ühiselamus kohta jagub.

«Absoluutselt ei kujuta ette,» prognoosis Hiiumaalt pärit Laid võimalust internaati saada. «Olen helistanud, aga praegu ei teata veel midagi.»

Lauti sõnade kohaselt vastsete tudengite olukord siiski lootusetu ei ole, kuna mitmed ühiselamukoha soovijad on augusti lõpuks endale juba korteri muretsenud.

«Isegi kuskil 30 protsenti langeb ära. Tuleb kannatlik olla,» manitses Laut.

TTÜ õppeosakonna vastuvõtuspetsialisti Kersti Piirsoo sõnul on oma sisseastumisavaldustes ühiselamukohta soovinud ligikaudu 400 tudengit, kellest üle poole veel septembrikuus kindlasti internaati ei mahu.

Üürihinnad TTÜ ühiselamutes

Ühiselamu Tuba Koht

Akadeemia tee 11 / Raja euroühiselamu 1600 800

Akadeemia tee 5 euroühiselamu 1200 600

Akadeemia tee 9 renoveerimata elamu 900 300

Akadeemia tee 7 renoveerimata elamu 720 240

Märkus: andmed ei sisalda pereühiselamu hindu

Allikas: TTÜ üliõpilasküla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles