Kohus jättis endise Harju maakohtuniku vanglasse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine kohtunik Ardi Šuvalov
Endine kohtunik Ardi Šuvalov Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja.

Tartu maakohus ei vabastanud täna endist Harju maakohtu kohtunikku Ardi Šuvalovit (45) ennetähtaegselt talle mõistetud vangistuse kandmisest.


Kuigi Šuvalovi varasem elukäik ja käitumine karistuse kandmise ajal on olnud õiguspärane, arvestas kohus ennetähtaegse vabastamise otsustamisel tulenevalt karistusseadustiku mõttest esimese faktorina kuriteo toimepanemise asjaolusid, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.



Pressiesindaja lisas, et Šuvalovi ülesandeks kohtunikuna oli Eesti vabariigis õigusemõistmine. Seega pidi ta seadusi järgides kaitsma isikuid ebaseaduslikkuse eest. Kohtuniku ausameelsus ja sõltumatus peab olema tingimusteta tagatud. Isikuna, kellele on esitatud kõrgendatud nõudmised, kahjustas Šuvalov oma tegevusega kohtunikkonna ja kogu õigusemõistmise mainet ning seadis kahtluse alla kohtusüsteemi usaldusväärsuse.



Šuvalov ise mõistab ja kahetseb oma süütegu osaliselt. Kohus leidis aga, et ta ei ole oma süüd täielikult tunnetanud, vaatamata avaldatud kahetsusele.



Süüdimõistetu ei ole aru saanud, kui laiaulatuslikku kahju ta on kuriteoga ühiskonnale tekitanud. Kinnipeetav ei ole kohtu hinnangul end nii lühikese karistuse kandmise ajaga ühiskonna silmis rehabiliteerinud, vahendas Tamm kohtuistungil räägitut.



Ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Ruti Kilg oli tänasel kohtuistungil seisukohal, et Šuvalovit ei ole võimalik karistuse kandmiselt ennetähtaegselt vabastada, arvestades toimepandud kuriteo raskust ja iseloomu.



Ardi Šuvalov tunnistati Viru maakohtu 31. jaanuari 2008 otsusega süüdi kohtunikuna altkäemaksu võtmise katses ja teda karistati kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Viru ringkonnakohtu 28. märtsi 2008 otsusega jäeti maakohtu otsus muutmata ning kohtuotsus jõustus 9. juunil 2008 riigikohtu kriminaalkolleegiumi kohtumäärusega.



Šuvalovile mõistetud karistuse kandmine algas 9. septembril 2008 ja see lõppeb täielikul ärakandmisel 7. märtsil 2012. Arvestades Šuvalovi praeguseks ärakantud karistuse aega on seaduse järgi olemas formaalne alus ennetähtaegseks vangistusest vabastamiseks elektroonilise valve kohaldamisega süüdimõistetu enda nõusolekul.



Tänane kohtumäärus on vaidlustatav 10 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles