Suursaadikud olid euroliitu toetava tulemusega rahul

Kadri Liik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestisse akrediteeritud Euroopa Liidu ja kandidaatriikide suursaadikud, kes eile õhtul kogunesid Radissoni hotelli, et üheskoos hääletustulemusi oodata, olid ekraanilt avaneva pildiga rahul - ent mitte üllatunud.

«Liiga vara on kommenteerida, aga ma olen kindel, et on hea osalus ja hea tulemus,» ütles Euroopa Liidu suursaadik Eestis John Kjaer, rääkides hetkel, kui loetud oli umbes kolmandik häältest ja jah-hääli oli neist 69%. «Ma olen rahul, see oli hea päev!»

«See, mis paistab välja kujunevat, on väga hea tulemus,» kiitis ka Suurbritannia suursaadik Sarah Squire. «See paistab kui autentselt demokraatlik vastus, mis on järgnenud väga asjalikule debatile, kus kõikvõimalikud arvamused on välja öeldud. See on parim võimalik algus Eesti liikmestaatusele Euroopa Liidus!»

Hea päev Eestile

Eestit ELi-teel tugevasti toetanud ja aidanud naaberriigi Soome suursaadik Jaakko Blomberg tunnistas, et tulemustes ei ole midagi üllatavat, kõik läks, nagu oodatud: «Mina olen igatahes rõõmus, väga rõõmus oma südames, aga üllatus see ei ole.»

Eestile ütles tere tulemast ka Rootsi suursaadik Dag Hartelius, kes tol hetkel ise ootas põnevusega ka tulemusi Rootsist, kus euro kasutusele võtmise referendumi tulemus oli märksa raskemini prognoositav kui euroreferendumi saatus Eestis.

«Ma arvan, et Eestile on see väga hea päev ja Rootsi on väga rahul sellise veenva tulemusega, mis see paistab olevat,» ütles Hartelius.

Läti suursaadik Edgars Skuja jäi eile õhtu arenedes unikaalsesse positsiooni - saadikutest ainsana esindas tema veel lihtsalt ELi kandidaatriiki, mitte kindlat tulevast liikmesriiki. Ent Skujat ei pannud see muretsema: «Läti naudib seda emotsionaalset momenti,» sõnas ta naeratades. «Ma usun, et poliitiline juhtkond valmistub tõstma telefonitorusid, et õnnitleda oma sõpru ja kolleege Eestis.»

Eestil mõju ka Lätile

Tema hinnangul jälgivad kõik lätlased teraselt Eesti referendumitulemust ja see ei jäta oma mõju avaldamata nädala pärast toimuval Läti rahvahääletusel: «Poolt- ja vastuargumendid, samuti mured, mis vaevavad inimesi Eestis ja Lätis, on sarnased. Ma usun, et lätlased vaatavad Eesti tulemust teraselt ning teevad oma järeldused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles