Vee hind kallineb kümnendiku võrra

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavalitsus kiitis eile heaks linastele vett müüva ASi Tallinna Vesi soovi kergitada uuest aastast vee hinda enam kui kahe krooni võrra kuupmeetri kohta.

Praegu müüb monopoolne vee-ettevõte tallinlastele joogivett ja juhib heitvett ära hinnaga 16 krooni kuupmeeter, tuleva aasta algusest aga kerkib hind 18,22 kroonini.

Hinnatõusule eile heakskiidu andnud linnavalitsuse arvutuste kohaselt tõuseb vee hind 2004. aastal inimese kohta keskmiselt 5 krooni ja 50 senti kuus, mis teeb näiteks neljaliikmelise perekonna kohta kuus 22 krooni.

«Võrreldes seda hinda ka pärast tõstmist teiste Eesti suuremate linnade Tartu ja Pärnuga, on hind Tallinnas tarbijatele ikka veel päris soodne,» väitis abilinnapea Jüri Ratas.

Raepressi teatel on Tartus vee hind praegu 17,90 ja Pärnus 19,70 krooni kuupmeetri eest.

Vee ja kanalisatsiooni eest maksab eraisik praegu 16 krooni kuupmeetrilt, firma sõltuvalt vee saastatusest aga 37-55 krooni kuupmeetrilt. Vastavalt mullu sügisel sõlmitud lepingule sõltub vee hind kokkulepitud kordajatest ja tarbijahinnaindeksist.

Lisaks koduse veetarbimise kallimaks minemisele tähendab vee hinna tõus suure tõenäosusega ka muude teenuste kallinemist. Kalma sauna juhataja Urmo Valter on varem Postimehele öelnud, et kui vee hind tõuseb, kerkivad automaatselt ka saunapiletite hinnad. «Saunateenuse hind on otseselt sõltuv vee hinnast, igaüks, kes saunas käib, kasutab ju ka vett,» lisas ta.

Lisaks kavatseb pooltele pealinlastele toasooja andev Tallinna Küte tuleval aastal tõsta sooja hinda ligi üheksa protsendi võrra, kuid selle peab eelnevalt heaks kiitma energiaturu inspektsioon.

Tallinna Küte esitas hinnatõusu taotluse augusti keskel ning inspektsioonil on aega uut hinda kas protestida või heaks kiita oktoobri keskpaigani. Kui uus hind toetust leiab, plaanib soojafirma selle kasutusele võtta jaanuari keskel.

Tallinna Küte soovib tõsta soojuse megavatt-tunni (MWh) piirhinda sõltumatu ühendusviisiga ehk automaatse soojussõlmega tarbijatele 379 kroonilt 413 kroonile ning sõltuva ühendusviisiga tarbijatele 391 kroonilt 425 kroonile. Tallinna Kütte kliendid jagunevad eri ühendusviiside vahel umbes pooleks.

Firma põhjendab uue soojatariifi kehtestamist maagaasi hinna tõusuga. Paljudele peredele tähendaks ligi üheksaprotsendiline hinnatõus talvekuudel 50-100-kroonist lisakulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles