Ilmar Raag: privaatsus kui silmakirjalikkuse poolvend

Ilmar Raag
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Mihkel Maripuu

Filmimees Ilmar Raag kirjutab, et konfliktides muutuvad osalised üksteisega sarnasemaks ning kui Hiinas ja Venemaal salvestatakse oma kodanike eraelu, siis võib ka meie praegune erutumine privaatsuse teemast olla vaid uue normaalsusega harjumise esimene etapp.

Vanasõnades on justkui peidus allikselge ürgtõde. Ent kui lähemalt vaadata, siis ei olnud «vanarahvas» oma põhimõtetes kuigi järjekindel. Nii näeme seal ühelt poolt hoiatust uisapäisa talitamise vastu: «Üheksa korda mõõda, ükskord lõika.» Ent sõltuvalt olukorrast võis abiks olla hoopis tagant tõukav soovitus «Mõeldud, tehtud» või «Tänaseid toimetusi ära viska homse varna».

Mind tabas samasugune äratundmine hiljuti, kui lugesin Snowdeni paljastuste järgseid diskussioone mitmel pool meedias üle maailma. Üks oli vaieldamatult selge: ei poolt- ega vastuargumentides pandud kahtluse alla, et eraelu puutumatus on üks lääne tsivilisatsiooni põhiväärtusi. See on nii kirjas Eesti Vabariigi põhiseaduses, Euroopa Liidu põhiõiguste hartas, rääkimata juba USA konstitutsioonist, mille tõttu NSA jälgimistegevuse seaduslikkust on kahtluse alla pandud ka USA Kongressis endas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles