Nädala plaat: kodumaine yacht-rock

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tornaado
Tornaado Foto: Erakogu

Tornaado

Instrumentaaltsükkel «Regatt»

(Frotee)

Hinne 4

Keeris

«Öö ja päev»

(Frotee)

Hinne 5

Eesti popmuusika ajaloost on seni kirja pandud ainult mõned katkendid, Tornaado ja Keerise jaoks leidub neis fragmentides ruumi parimal juhul vaid ääremärkustes. Aktiivsel tegutsemisajal jäid nad Apelsini, Radari, Vitamiini jt sauruste varju, erilist tähelepanu ei äratanud ka üleliidulise heliplaadifirma Melodija avaldatud seitsmetollised plaadikesed.

Tornaado esines Tartu levimuusikapäevadel, Keeris koges populaarsust Ardo Juhkovi saatebändina. Ometi väärivad meenutamist mõlemad, hea põhjuse annab kodumaine plaadifirma Frotee, kes trükkis vinüülplaatidele näputäie Tornaado ja Keerise muusikat.

Enne kui sukeldume kodumaise yacht-rock’i hoovusse, tasub meenutada, kui tähtis on eestlaste jaoks olnud meri. Vene ajal oli eestlaste ja mere vahel okastraat, jäikadele piiritsoonireeglitele vaatamata polnud pääs merele siiski võimatu. Pärnus oli plaaž ja kuurordimelu, Tallinnas purjekad ja olümpiaregatt. Purjesport oli pilet vabadusse, suvepuhkus Pärnus põgenemine reaalsusest. Just nendest allikatest – innustajaks raudsest eesriidest läbi murdnud lääne popp ja rock – ammutasid inspiratsiooni Tornaado ja Keeris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles