Tõnis Oja: päevad, mil maailm oli kuristiku serval

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehman Brothersi juht Richard Fuld 2008. aastal meeleavaldajate protestiplakatite ees.
Lehman Brothersi juht Richard Fuld 2008. aastal meeleavaldajate protestiplakatite ees. Foto: Reuters/ScanPix

Viie aasta eest septembris varises kokku investeerimispank Lehman Brothers. Sellele järgnes kaos: poliitikud, keskpankurid, ametnikud, kommertspankurid ja fondijuhid töötasid palehigis varahommikust hilisööni, otsides lahendusi, kuidas hoida oma fond, oma pank või kogu finantssüsteem kokku varisemast. Mis siis ikkagi täpselt juhtus? Miks? Ja mis peamine, kas see võib uuesti juhtuda?

USA rahandusminister Henry  Paulson istus oma kabinetis. Oli 2008. aasta september. Talle oli just helistanud New Yorgi Föderaalreservi juht Timothy Geithner. Nelja päeva eest oli pankrotikaitse alla läinud investeerimispank Lehman Brothers.

Selleks ajaks oli USA valitsus juba päästnud poolriiklikud kinnisvaralaenuandjad Fannie Mae ja Freddie Maci ning survestanud Bank of Americat päästma investeerimispanka Merrill Lynch. Kevadel oli läinud õnneks päästa samasuguse skeemi abil investeerimispank Bear Stearns.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles