Martin Hesse: viis aastat kriisist - pangarindel muutusteta

, Spiegeli majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: :montaaž Kaupo Kott

Viie aasta eest raputas Lehman Brothersi kokkuvarisemine üleilmset finantssüsteemi juurteni välja. Ometi pelgavad seadusandjad seniajani hädavajalike reformide elluviimist.

Andreas Dombret lausa peab südamest naerma, kui meenutab nädalavahetust, mis eelnes mõne arvates meie seni tuntud maailma lõpule. See oli nädalavahetus enne 15. septembrit 2008 ja Dombret oli tollal Bank of America Saksamaa haru juht. Reedel, 12. septembril sai ta pangadirektorilt Ken Lewiselt teada, et pank kavatseb alustada nädalavahetusel kõnelusi investeerimispanga Lehman Brothers ülevõtmiseks ja et kõik tippjuhid peavad selleks vajalikke ettevalmistusi tegema.

Dombretil kulus kogu laupäev Lehmani toimikute lappamiseks. Pühapäeval sai ta Ühendriikidest uue kõne, milles talle teatati, et pank ei võta üle mitte Lehman Brothersit, vaid ühe teise USA investeerimispanga, nimelt Merrill Lynchi. Dombret arvas, et Merrill on parem tehing, aga tundis samas, et Lehman tõmbab juba järgmisel päeval finants- ja muugi maailma otse kuristiku servale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles