Teder: ravimite hulgimüüjad on privilegeeritud seisundis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder ütles reedel Tartu ringkonnakohtu aastapäeva vastuvõtul esinedes, et kuigi põhiseaduse järgi ei tohi Eestis seisuseid olla, annab näiteks ravimiseadus ravimite hulgimüüjatele privilegeeritud seisundi.

Teder rääkis kohtunikele peetud kõnes kohtuniku otsustest, mis tema sõnul peavad olema seaduslikud ja ka põhiseadusega kooskõlas. Otsustusprotsesse mõjutavad tema sõnul erinevad faktorid ja nii näiteks on inimesed tuginenud läbi aegade otsustamisel autoriteetidele, kelleks võisid olla nii vaimulikud kui ilmalikud kõrgemast seisusest isikud.

«Kaasajal on mõned isikud tuntavalt mõjukad. Kas nad on kõrgemad või on nad võrdsed?» küsis ta ja tõi näiteks, et Eesti põhiseadus sätestab üheselt ja selgelt võrdsuspõhiõiguse. Tema sõnul välistati põhiseaduses seisused juba aastatel 1918 ja 1920 ning seega ei tohiks aadlikke, kõrgemalseisvaid isikuid, Eestis olla.

«Aga kas erinevates valdkondades see nii ka tegelikult on? Loomulikult ma ei pea silmas mitte formaalset aadelkonda, vaid privilegeeritud seisundis isikuid. Näiteks ravimiseadusest tuleks välja, et tõenäoliselt on olemas seisused elik privilegeeritud (väga vähesed) ravimite hulgimüüjad ja teisi isikuid sellesse valdkonda lubada ei tohigi? Seadus justkui tagab, et hulgimüüjad on täiesti suletud, neid kaitseks nagu müür,» rääkis õiguskantsler.

Tema sõnul mõjutab inimesi otsustamisel ka ümbritsev infoväli, mida kujundab suuresti meedia. «Ja praegu ongi tekkinud situatsioon, et jällegi samad isikud on nii ravimite hulgimüügis kui ka meedia osanikud,» märkis Teder, kes lisas samas, et kohtunikud otsustavad ikka põhiseadusele tuginedes, seaduslikult ja iseseisvalt.

Riigikohtu üldkogu hakkab homme arutama õiguskantsleri taotlust tunnistada põhiseadusega vastuolus olevaks ravimiseaduse sätted, mis piiravad apteekide asutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles