Jõks: peibutuspartidest vabanemiseks piisaks väikestest muudatustest

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Liis Treimann.

Kuigi vahetult enne kohalikke valimisi on seaduste muutmiseks liiga hilja, võiksid valijad ja ajakirjandus poliitikuid juba praegu survestada, et riigikogu keelaks pärast valimisi seadusega peibutuspartide volikokku kandideerimise, leiab endine õiguskantsler Allar Jõks.

«Üks kõige lihtsam õigustehniline vahend, mida on maailmas väga palju rakendatud, seisneb selles, et kui ma olen näiteks riigikogu liige ja tahan kohaliku volikogu valimistel kandideerida, siis peab olema seaduses säte ja ma annan selle kohta ka allkirja, et valituks osutudes loobun ma riigikogu liikme mandaadist,» pakkus Jõks tänases Vikerraadio Uudis+ saates.

«Kui me vaatame kandideerijate poolt, siis nemad väidavad nagu ühest suust, et neil on õigus kandideerida. Mis on iseenesest õige, aga mitte ükski Eesti seadus ega põhiseaduse säte ei anna õigust valijaid petta,» jätkas ta.

«Siinkohal julgen ma vastu vaielda austatud peaministrile, kes ütles, et ajakirjanduslik kriitika peibutuspartidele on pseudoteema - mis saab olla riigis veel olulisem teema valimiste eel, kui mitte valijate petmine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles