Liivi rannas kõlas taas liivi keel

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irē (läti keeles Mazirbe) küla valge liivaga rannal meenutavad kunagist liivlaste sagedast merelkäimist randumissilla postid. Paarsada meetrit eemal metsa all on paatide kalmistu.
Irē (läti keeles Mazirbe) küla valge liivaga rannal meenutavad kunagist liivlaste sagedast merelkäimist randumissilla postid. Paarsada meetrit eemal metsa all on paatide kalmistu. Foto: Raimu Hanson

Läti sadamalinnas Ventspilsis tegutseb vabaõhumuuseum. Ühel augustipäeval laulis seal liivlaste ansambel, saatjaks kanneldaja, kellele tulid paari laulu ajal appi tema tütred. Meie hääbuv sugulasrahvas ei ole veel välja surnud.

Kanneldaja Maija Kronberga on liivlanna, kes tegutseb muusikuna ka Riias. Nii Ventspils, mis on liivi keeles Vänta, kui ka Läti pealinn asuvad muistsetel liivlaste asualadel. Kuid kunagisest rikkast rannarahvast on praeguseks alles vaid need paarsada inimest, kes peavad ennast ametlikult liivlasteks.

Nende hulgas on Ventspilsi ansambli Rndalist (eesti keeles Randlased) osa lauljaid. Ansambli vanem Ausma Ernes­­tovska rääkis, et üheskoos lõõritama hakkasid nad kohalikus kultuurikeskuses üheksa aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles