Tallinna tänava- ja kohanimed raiuti raamatusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnaplaneerimise amet esitles raamatut «Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed», mille autorid on Robert Nerman, Leho Lõhmus ning registriosa koostaja Liisi Sokk.


«Vajadusest Tallinna kohanimede raamatu järele on räägitud hulk aastaid ja kaasaegsed kohanimeraamatud on olemas kõikide naaberriikide pealinnades. Tallinnas anti viimane selleteemaline raamat välja üle 40 aasta tagasi,» ütles Sokk.

«Usun, et raamatu sirvimisel on paljudele üllatuseks mitmete kohanimede tegelik päritolu või taust. Näiteks Anni tänav Laagna asumis ei viita mitte naisenimele, vaid ohvriannile.
Trummi tänava nimi aga ei ole seotud muusikariistaga, vaid hoopis sealse vesise pinnasega . Nimelt on hüdroloogias trumm truubi sünonüümiks,» lisas ta.

Lõhmus tõi ühe trükises sisalduva huvitava faktina esile selle, et Tallinn on ilmselt kogu maailmas ainulaadne selle poolest, et linnas on tema enda nimeline tänav. «Sellele seletuse leidmiseks peab vaatama ajalukku. Tallinna tänav oli omal ajal Nõmme linna kõige Tallinna-poolsem tänav ja kui Nõmme ühendati Tallinnaga, siis saigi Tallinn endale Tallinna tänava,» rääkis Lõhmus.

Hiiu asum Nõmmel aga on saanud oma nime Hiiumaa mehe Andrus Borki järgi, kes oli Nikolai von Glehni ehitustööline ja valis Nõmmel endale elukohaks üksiku paiga metsa sees. Sinna ehitas ta endale maja ja pani väravale tolleaegse kombe kohaselt maja asukaid iseloomustava sildi – Hioküla. Hiiukülaks nimetati piirkonda veel 1920. aastatel, kuni see lõpuks Hiiuks lühenes.

Raamatust selgub veel näiteks, et Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika tänav ja kogu Uue Maailma asum said oma nimed 1880. aastatel tegutsenud trahteri ja võõrastemaja America järgi. Kõrts asus umbes seal, kus praegu on Tõnismäe reaalkool. Niisuguseid fakte võib igaüks raamatust oma kodukandi- ja tänava kohta.

Raamatu valmimisele kaasa aidanud inimesed nentisid, et kahjuks tuli kõik andmed esitada ülilakooniliselt ning seetõttu unistavad kõik juba järgmisest ja tunduvalt põhjalikumast Tallinna tänavaid käsitlevast teosest.

«Kuna iga tallinlane elab ühel tänaval, siis puudutab see raamat kokkuvõttes väga paljusid inimesi,» nentis linnaplaneerimise ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein.

Robert Nerman koostas seitsme linnaosa kõikide asumite artiklid, Nõmme osa kirjutas Leho Lõhmus. Iga asumi juurde koostasid linnaplaneerimise ameti kartograafid kaasaegsed asumite kaardid.

Raamat on müügil raamatukauplustes, samuti kingib linnaplaneerimise amet seda raamatukogudele ja koolidele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles