Parema maailma vundamendi laob kool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Peetri koguduse asutatud (1906) emakeelse algkooli, Eesti Wabariigi aegse linna 10. algkooli ühispilt 1928/29. õppeaastast. 1. klassi astus tol sügisel 29 õpilast, nende seas ka Virve Heido (esimeses reas, toetumas kätele). Nüüd jagab väärikas eas Virve Adamson-Heido (92) meiega oma kooliaegseid mälestusi.
Tartu Peetri koguduse asutatud (1906) emakeelse algkooli, Eesti Wabariigi aegse linna 10. algkooli ühispilt 1928/29. õppeaastast. 1. klassi astus tol sügisel 29 õpilast, nende seas ka Virve Heido (esimeses reas, toetumas kätele). Nüüd jagab väärikas eas Virve Adamson-Heido (92) meiega oma kooliaegseid mälestusi. Foto: Eesti Kirjandusmuuseum

Kes oli septembrikuu alguses tähelepanelik uudistejälgija, see sai teada, et 1. septembril taastas oma ajaloolise järjepidevuse Tartu luter­lik Peetri kool.

Rohkem kui sajand tagasi otsustasid meie esimesed suurema vastutustunde ja empaatiaga haritlased ning ka praktilises majanduselus toimekad tegutsejad – Peetri koguduse liik­med – üheskoos lastele alghariduse andmiseks oma, emakeelse (riigikeel oli tollal vene keel) algkooli asutada. Kool pidi alustama (1906) üüritud ruumides, nelja aasta pärast aga pühitseti oma uus koolimaja.

Peale lugemis-, kirjutamis- ja rehkendusoskuse juhatati lapsi ära tundma elu püsiväärtusi, hoolima iseendast ja ligimestest. Nädalas oli kolm usu- ja kombeõpetuse tundi, nii on kirjas kooli kroonikaraamatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles