Erik Männik: massihävitusrelvad Süürias

, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Männik
Erik Männik Foto: Erakogu

Kaitseuuringute keskuse vanemteadur Erik Männik kirjutab, et ligi pooled Süüria mässulistest kuuluvad Al-Qaeda või salafistide üksustesse. Vaba Süüria Armee juht Idrisi on lubanud ÜROga koostööd teha, kuid ta ei saa rääkida islamistide nimel, kes talle ei allu. Al-Qaeda võib aga olla ise huvitatud keemiarelva enda kätte saamisest ja kasutamisest mõnes terroriaktis.

Süüria konflikt, mis kujunes küllalt kiiresti välisosalusega kodusõjaks, on kestnud üle kahe aasta. Selle käigus ei ole seni toimunud väga pöördelisi ja otsustavaid arenguid ning vahepeal muutusid seda käsitlevad uudisedki järjest lakoonilisemaks ja napisõnalisemaks. Pidevalt kasvas hukkunute ja oma kodudest lahkunud inimeste arv ning arengud Süürias muutusid viimase kahekümne aasta suurimaks humanitaarkatastroofiks. Käesoleva aasta keskpaigaks hukkus igas kuus juba 5000 ja riigist lahkus 6000 süürlast.

Nelja viimase nädala jooksul on olukord muutunud. Süürias aset leidnud sündmused ja reageeringud neile on hoidnud maailma avalikkust tõsises pinges. Vastuseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles