Belgias Vene viisat taotledes nõutakse lisaankeeti

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia lipp.
Belgia lipp. Foto: SCANPIX

Mõned Balti riikide kodanikud on pidanud Belgias Vene viisa saamiseks täitma viie küsimusega lisaankeedi, milles uuritakse andmeid «endise Nõukogude Liidu territooriumil sündinute» kohta. Venemaa saatkond Tallinnas kinnitab samas, et viisa taotlemisel ei ole mingeid uusi nõudeid kehtestatud.

Suur oli varem korduvalt Venemaad külastanud Euroopa Liidu liikmesriigi kodaniku üllatus, kui Belgias asuva Venemaa viisakeskuse kaudu järjekordseks sõiduks viisa taotlemisel saadeti talle tavapärase ankeedi täitmise järel e-kirjaga veel lisaankeet «endise Nõukogude Liidu elanikele». Venekeelses ankeedis oli märgitud «Täidetakse isikute poolt, kes saavad viisa sissesõiduks Vene Föderatsiooni territooriumile ja kes on sündinud endise Nõukogude Liidu territooriumil».

Esimene küsimus ankeedis näiteks kõlab nii: «Näidake kuupäev, mil lahkusite lõplikult Nõukogude Liidu / Vene Föderatsiooni territooriumilt.»

Neljas küsimus kõlab: «Näidake, millisel viisil te ületasite Nõukogude/Vene piiri (asula, transpordi liik ning milliste dokumentide alusel).»

Viies küsimus ankeedis kõlab: «Näidake, kas te pöördusite Vene Föderatsiooni kompetentsete organite poole või Vene Föderatsiooni diplomaatiliste ja konsulaarasutuste poole Venemaa kodakondsusest loobumise küsimuses; kui jah, siis kuhu nimelt: organi nimetus, pöördumise kuupäev, Vene võimude otsus.»

Konteksti järgi võiks olla tegu küsimustikuga, mis on suunatud eelkõige Nõukogude Liidu ajal Venemaal elanud inimestele, kes on sealt välismaale emigreerunud, kuid konkreetse ankeedi saaja on sündinud ühes Balti riikidest, mis taastasid oma iseseisvuse enne Nõukogude Liidu lagunemist.

Eestis asuv Vene viisakeskus kinnitas Postimehele, et nemad pole eelkirjeldatud lisaankeeti kunagi kellelegi täitmiseks edastanud. «Kõik nõutavad andmed on meil elektrooniliselt kodulehel väljas,» märkis keskuse esindaja.

Tallinnas asuva Venemaa saatkonna pressiatašee ütles Postimehele, et Venemaa viisa väljastamise nõuetes mingeid muudatusi ei ole ning volitusi mingite lisaankeetide väljastamiseks ei ole saatkond siinsele viisakeskusele andnud. Ka Eesti välisministeeriumil puudub info, et Venemaa saatkond Tallinnas oleks Eesti kodanikelt sellise ankeedi täitmist nõudnud.

Konkreetse ankeedi edastaja oli Belgias asuv viisakeskus Visa Handling Centre ning internetiotsing leiab samasuguse ankeedi ka teise Belgias asuva teenusepakkuja Visa Express veebist. Pöördumine Visa Handling Centeri poole eile teavet lisaankeedi nõudmise kohta ei toonud.

Vene viisaankeedi täitmine toimub üldjuhul elektrooniliselt Venemaa välisministeeriumi konsulaarosakonna vastaval veebileheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles