Mudilase jutuoskus annab aimu tema arengust

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli logopeedialektor Marika Padrik tutvustab uut laste kõne testi, hääldades pildil kujutatut kas õigesti või valesti ning oodates, et laps ülesannet mõistaks ja vajaduse korral teda parandaks.
Tartu Ülikooli logopeedialektor Marika Padrik tutvustab uut laste kõne testi, hääldades pildil kujutatut kas õigesti või valesti ning oodates, et laps ülesannet mõistaks ja vajaduse korral teda parandaks. Foto: Kristjan Teedema

Marika Padrik annab lapsele ülesande: «Kuula, kas ma ütlen õigesti! Kui ütlen valesti, siis ütle sina õigesti!» Ja osutab traktoriga pildile, lausudes «taraktor». Laps raputab pead ja parandab nii, nagu oskab: «Tlaktol!»

See on vaid üks viie- kuni kuueaastaste laste kõne testimise ülesannetest, mis puudutab hääldust ning hääldusest arusaamist.

Niisuguseid hääldamise, sõnavara tundmise, sõnavormide moodustamise, sõnade ja lausete mõistmise ning muid ülesandeid on äsja valminud testis 240. Enamiku puhul saab kasutada pildiga kaarti, millele on joonistatud lapsele tuttav maailm, lõbusad tegelased ja olukorrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles