Valgevene-Vene suhted pole pilvitud

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tüli maailma suurimate väetisetootjate sekka kuuluva Vene ettevõtte Uralkalii pärast on pannud Vene ametnikud rääkima Venemaa-Valgevene liitriigi lahutamisest.

Ühisettevõtte BKK kaudu kontrollisid kaks riiki hinnanguliselt kolmandikku kaaliumväetiste maailmaturust, tagades nii endale soodsa hinna maailmaturul. Eriti oluline sissetulekuallikas on see Valgevenele – riigi eksporditulust rohkem kui kümme protsenti moodustas kaaliumväetiste müügitulu.  

Mullu aasta lõpus otsustas Valgevene president Aleksandr Lukašenka, et kaaliumväetisi hakatakse müüma iseseisvalt, ilma BKK vahenduseta. Seepeale alustas Uralkalii juulis samuti otsemüüki, kuid oluliselt odavama hinnaga kui Valgevene Belaruskalii, mis andis eelise Vene ettevõttele. Augusti lõpus panid Valgevene võimud Minski lennujaamas käed raudu Vene oligarhil, väetisetootja Uralkalii tegevjuhil Vladislav Baumgertneril, kes kõigest mõni tund varem oli pidanud tulutuid läbirääkimisi Valgevene peaministriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles