Eesti ikkagi ei osta Soome vana sõjalaeva

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome miinilaev Pohjanmaa
Soome miinilaev Pohjanmaa Foto: Wikipedia.org

Tänane Turun Sanomat kirjutab, et Eesti on näidanud üles huvi 34 aasta vanuse Soome miinilaeva Pohjanmaa ostmiseks ja läbirääkimised peaksid peagi algama. Tegelikult on merevägedel sellest aasta alguses küll juttu olnud, kuid tänaseks on Eesti riik plaanist loobunud.

«Eesti ei osta Soome mereväe laeva Pohjanmaa,» kinnitas kaitseminister Urmas Reinsalu Postimehele.

Reinsalu sõnul analüüsisid merevägi, Kaitseväe Peastaap ja kaitseministeerium riigikaitse arengukava aastateks 2013-2022 ja selle rakenduskava koostamise käigus tõepoolest võimalust vahetada mõni meie mereväe laev välja 34 aastat vana Pohjanmaa vastu, ent see osutus ebaotstarbekaks.

«Soome merevägi  pakkus tõepoolest Pohjanmaad meie mereväele ja sel ajal käisid ka konsultatsioonid Soome partneritega. Tänaseks on Pohjanmaa teema päevakorrast ühemõtteliselt maas,» kinnitas Reinsalu.

Samuti pole praegu kaitseministeeriumi kavas soetada Pohjanmaa asemel mõnd muud miinilaeva. Eesti mereväes on teenistuses kolm Sandown-klassi miinijahtijat ning üks staabi- ja toetuslaev. Tõsi on aga see, et keskpikas perspektiivis vajavad Eesti miinijahtijad suuri investeeringuid, et neid kaasajastada.

Soome leht: Pohjanmaa eest võidakse küsida miljoneid eurosid

Turun Sanomat vahendas täna Soome kaitseministeeriumi esindaja Arto Koski sõnu, mille kohaselt peavad Eesti ja Soome riigi kaitseministeeriumid laevaostu küsimuses läbirääkimisi.

Soome olevat valmis müüma Pohjanmaa Eestile, kui hinnas kokkuleppele jõutakse. Laeva müügi-ostu läbirääkimised peaksid toimuma sel sügisel ja selle hind ulatub miljonitesse eurodesse, väitis leht.

Soomel on selge huvi vana miinilaev müüa, sest kui seda teha ei õnnestu, ootab laeva ees lammutamine või muuseumisse saatmine.

Mis on Pohjanmaa?

Soome on miinilaeva Pohjanmaa kasutanud eelkõige treeninglaevana ja Soome vete valvamisel. See osales 2011.aastal ka operatsioonis Atlanta, milles kaitstakse Somaalia ranniku juures kaubalaevu piraatide eest.

Pohjanmaa valmis 1978. aastal Helsingis Wärtsilä laevatehases. Aluse pikkus on 78,6 meetrit ning kiirus 18 - 19 sõlme. Meeskonna liikmete arv ulatub 70ni, kuid kui tegemist on treeninguga, siis 120.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles