Ministeerium: Itaalia kandideerimisõigusest ilmajäämine jätab Berlusconi kõrvale ka Eesti valimistelt

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: Reuters / Scanpix

Kui Itaalia ekspeaministril Silvio Berlusconil puudub õigus kandideerida valitavatesse kogudesse oma kodumaal, siis ei saa ta Europarlamenti kandideerida ka Eestis, tõlgendab seadust justiitsministeerium.

Peaasjalikult on küsimus selles, kuidas tõlgendada Euroopa Parlamendi valimise seadust (EPVS). See keelab ELi kodanikul Eestis kandideerida, kui tal on päritolumaal ära võetud hääletamisõigus; kohustab teda aga valimiskomisjonile esitama tõendid ka oma kandideerimisõiguse allesjätmise kohta.

Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse nõunik Kristen Kanarik selgitas, et Eesti seadust tuleb siiski lugeda nii, et siin kandideerimiseks peab ELi kodanikul olema alles kandideerimisõigus päritolumaal.

«EPVS kasutab kandidaadi registreerimisel hääletamisõiguse väljaselgitamiseks eeldust, et hääletamisõigus on igal juhul antud kui kandideerimisõigus on olemas,» ütles Kanarik. «Kui isiku kandideerimisõigust on piiratud siis ei vasta isik enam ka hääletamisõiguse nõudele.»

Kui isiku kandideerimisõigust on piiratud siis ei vasta isik enam ka hääletamisõiguse nõudele.

Sellise lähenemise tingib ka Euroopa Liidu Nõukogu direktiiv. Selle artikkel 6 ütleb, et liidu kodanik, kes elab liikmesriigis, mille kodanik ta ei ole, ja kellelt tema elukoha- või päritoluliikmesriigi õiguse alusel on kriminaal- või tsiviilõigusliku otsusega kandideerimisõigus ära võetud, ei saa kõnealust õigust kasutada elukohaliikmesriigis Euroopa Parlamendi valimistel.

Seni on Berlusconi meeskond Itaalia meediale väitnud, et sealne kandideerimiskeeld Eestis ei kehtiks.

Väited Berlusconi kandideerimisest Eesti järgmisetel Euroopa Parlamendi valimistel 22.-25. maini 2014 tekkisid Itaalia meediasse sellest, et Itaalia seaduse kohaselt ei saa seal valitavatesse kogudesse kandideerida inimene, kellele on mõistetud rohkem kui kaheaastane vanglakaristus.

Augustis jõustus Berlusconile määratud 4-aastane vanglakaristus, mida amnestiaseaduse tõttu vähendati automaatselt ühele aastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles