Uuest aastast laieneb karistusregistri kättesaadavus

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

Uuel aastal laieneb oluliselt karistusregistri kättesaadavus, sest avalduste vastuvõtmine toimub senise ühe klienditeeninduspunkti asemel kõikides politsei- ja piirivalveameti prefektuuride kodakondsus- ja migratsioonibüroode teenindussaalides üle Eesti.

1. jaanuarist kaob karistusregistri klienditeenindus aadressil Pärnu maantee 139, Talllinn ning avalduste vastuvõtmine hakkab toimuma kõikides politsei- ja piirivalveameti prefektuuride kodakondsus- ja migratsioonibüroode teenindussaalides üle Eesti ehk praegustes kodakondsus- ja migratsiooniameti klienditeenindustes.

Erinevus võrreldes varasemaga on ka see, et alates 1. jaanuarist toimub karistusregistri andmete väljastamine üksnes posti teel, mis tähendab, et inimene ei pea prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindussaali korduvalt külastama.

Karistusregistri avaldusi saab endiselt esitada ka posti ja e-posti teel. Need protsessid ei muutu. Avaldus koos dokumendi koopiaga tuleb saata aadressile «Karistusregister», politsei- ja piirivalveamet, Pärnu maantee 139, Tallinn. E-postiga tuleb saata digitaalselt allkirjastatud avaldus aadressile karistusregister@politsei.ee.

Avaldused on saadaval alates 1. jaanuarist uuel politsei- ja piirivalveameti kodulehel www.politsei.ee ja prefektuuride kodakondsus- ja migratsioonibüroode teenindussaalides.

Karistusregistri andmed väljastatakse posti teel järelepärimise saamisest kahe tööpäeva jooksul või elektroonilisel teel avalduse saamisest ühe tööpäeva jooksul. Kui isik küsib teavet enda kohta, siis vastatakse järelepärimisele kümne tööpäeva jooksul.

Karistusregister on riigi põhiregister, kuhu kantakse andmed karistatud isiku ja tema karistuse kohta.

Karistusregistri eesmärk on usaldusväärse teabe andmine isiku karistusandmete kohta seadusega või seaduse alusel antud õigusaktidega riigiasutustele pandud ülesannete täitmiseks ja isiku teavitamine tema kohta registrisse kantud andmetest.

Isikud, kellel on õigus saada karistusregistrist andmeid, on loetletud karistusregistri seaduses. Näiteks on karistusregistrist õigus saada andmeid isikul enda kohta, kohtul menetluses oleva kohtuasja arutamiseks ja läbivaatamiseks ning politseiasutusel seadusega või seaduse alusel antud õigusaktidega politseile pandud ülesannete täitmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles