Indrek Tarand läinud aastast: mul on kahju Rein Langist

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Euroopa parlamendi saadik Indrek Tarand tõi mullu halvas mõttes silma paistnud inimeste hulgast välja Rein Langi, kellest tal on kahju seoses Vene riigiduuma saadiku Sergei Markovi viisaskandaaliga.

Indrek Tarand, millised sündmused jäid teile enim meelde lõppenud aastast, nii heas kui halvas mõttes?

Euroopa kontektsis jäid meelde Europa parlamendi valimised. Eestis aga sinimustvalge lipu 125. aastapäev. Need siis positiivses kontekstis. Euroopa parlamendi valimised seetõttu, et olid huvitavad valimised üle Euroopa. Lipu puhul jällegi see, et Eesti on minu teada ainuke riik maailmas, mis on sünnitanud kolm rahvuslippu - lisaks enda oma ka Taani lipu ja kaudselt ka Läti oma. Ja Eestil on ainsana esimene lipp mitte üksnes alles, vaid on ka täpselt teada, et kes selle õmblesid ja kuidas tema lugu oli. Ma arvan, et see on maailmas unikaalne. Inetu oli kultuur, mis näiteks väljendus Berlusconi lõualuu purustamises. Märatsev matslus.

Keda peate möödunud aasta kõige silmapaistvamaks inimeseks Eestis, nii heas kui halvas mõttes?

Silma on paistnud näiteks Kristiina Šmigun-Vähi, kes on pöördunud tagasi oma põhitegevuse juurde. Siis on meil silma paistnud Erkki-Sven Tüür, kes valiti aasta kodanikuks. Siis veel Heinz Valk, kes pidi valitama aasta vanaisaks aga üks sõna läks mööda ja valiti aasta isaks. Meil on palju tublisi inimesi olnud. Halvas mõttes on mul kahju muidu väga intelligentsest inimesest Rein Langist, kes lasi ennast ära mõjutada mingisuguse Austria tädi ja Urmas Paeda vaheliselt sosinast ning kustutas ära (Vene riigiduuma saadiku Sergei) Markovi viisakeelu, mida ta poleks abiministrina pidanud tegema.

Milliste ootustega lähete vastu alanud aastale - kas Eesti elu muutub paremaks või halvemaks?

Eesti elu muutub mitmes mõttes paremaks. Inimed muutuvad rõõmsamaks ning teevad nutikamat ja paremat tööd. Inimesed muutuvad rõõmsamaks seetõttu, et saavad aru sellest, mida prohvet Ott Lumi on juba aastaid rääkinud - õnn ei peitu rahas. Inimesed hakkavad rohkem keskenduma teistmoodi elu mõtestamisele. Et elu ei olegi see, et 24 tundi teenin rulli ja siis kulutan seda mõttetutele Aasias toodetud mänguasjadele ja kodumasinatele. Elu on palju mitmekesisem. Usun, et inimesed hakkavad sellest aru saama. Halvemaks muutub ta aga nende jaoks, kel tööd ei ole. Nende jaoks on olukord väga raske. Paljudel juhtudel, võib olla, et enamikul juthudel, ei ole inimesed selles ise süüdi, et nii läks. Vähe on neid, kes on lihtsalt käega löönud. Pigem on harjumuspärased töökohad seoses olude muutumisega ära kadunud. Tuleb uusi leida, see on raske olukord. Ma olen ise töötu olnud, ma tean küll, kuidas see psühholoogiliselt mõjub.

Kui Eesti riigijuhid võtaksid täita ühe teie uusaastasoovi, siis mida te neilt sooviksite?

Minu 2010. aasta soov praegusele ministrite kabinetile oleks see, et kuulake hoolega roheliste häält. Nii kui te seda valesti kuulete, olete kabinetist läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles