Kõigis lapsehoidudes peab olema tulekahjusignalisatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest aastast peavad kõigil lastehoidudel olema varuväljapääsud ja tulekahjusignalisatsioon.
Uuest aastast peavad kõigil lastehoidudel olema varuväljapääsud ja tulekahjusignalisatsioon. Foto: Caro / Scanpix

Alates 1. jaanuarist seadis muutunud sotsiaalhoolekande seadus rangemad tuleohutusnõuded lastehoiuteenuse osutajatele, kes võtavad korraga hoida üle 10 lapse - nüüdsest nõutakse neiltki sarnaselt kõigi lasteaedadega tulekahjusignalisatsiooni, varuväljapääsu ja tulekustuteid.

Samas märkis enamik Postimees.ee küsitletud lapsehoidusid, et päästeameti inspektorid on neid soovitusi juba väga ammu jaganud ning need ettekirjutused olid enamikul ka täidetud.

Näiteks Harku vallas Murastes tegutseva MTÜ Tädi Kristi Lapsehoid juhataja Kristi Napast ütles, et täitis kõik nõuded ennetavalt juba 2009. aastal hoidu avades. «Vedasin näpuga järge tuleohutuseeskirjades ja pidasin nõu päästeameti inspektoritega, kes olid väga ranged ning jälgisid kõige olemasolu perfektselt, teisiti poleks me tegevusluba saanudki,» sõnas ta.

Napast arvas, et probleeme võib nõuete täitmisega tekkida oma kodus või eramajas lapsehoiu teenuse pakkujal, kel võib olla keeruline näiteks teisele korrusele lisatrepi ehitada.

Ametlikult lapsehoiuteenuse osutamise ruumidele varem erilisi tuleohutusnõudeid esitatud polnud ning seetõttu märgati, et vahel hoitakse lapsi ka sellistes ruumides, kus tulekahju korral ei ole nende ohutus tagatud ja päästetöid võimalik teha.

«Praktikas on ilmnenud järgmised probleemid: lapsehoiuteenust osutatakse eramajas või korteris, kus ruumist väljumiseks on ainult üks evakuatsioonitee või osutatakse teenust hoone kõrgematel korrustel ning tulekahju korral on inimeste evakueerimine võimalik ainult tuletõrjeredeliga akna kaudu,» seisis seaduseelnõu seletuskirjas.

Seetõttu on alates 1. jaanuarist lapsehoiuteenuse osutamise ruumidel samasugused tuleohutusnõuded kui lasteeaedadel, kui korraga hoitakse enam kui 10 last.

Lapsehoidudel peab nüüdsest olema autonoomne tulekahjusignalisatsioonisüsteem, evakuatsioonipääs, samuti kehtestati nõuded hoone korruste arvule, kõrgusele, pindalale ja kasutajate arvule sõltuvalt hoone tulepüsivusklassist.

Eelnõu arvestas, et teenuseosutajatele kaasnevad nende reeglitega mõningased kulutused: näiteks tulekahjusignalisatsioonisüsteem maksab umbes 15 000 krooni, evakuatsioonivalgustus umbes 10 000 ja kaks tulekustutit umbes 700 krooni tükk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles