Lumekoristajad loodavad ka pühi pidada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuid rakendatakse põhiliselt labidameeste brigaadides.
Töötuid rakendatakse põhiliselt labidameeste brigaadides. Foto: Peeter Langovits.

Eilse päeva ja ööga sadas Tallinnas maha niisugune hulk lund, et Tallinn-Harku ilmajaamas mõõdeti detsembrikuu lumepaksuse rekordiks 43 sentimeetrit. Pealinna tänavahooldusfirmad tõid välja kõik oma masinad ja inimesed, et vana-aastaööl natukenegi kergemalt hingata.


Sünoptik Merike Merilain ilmajaamast hoiatas, et nii suurt portsu lund, kui eile maha sadas, lähipäevil ilmselt enam ei tule, aga sadu jätkub kindasti ka aastavahetusel. See ei ole tänavakoristajatele mitte kõige meeldivam sõnum.

Merilain ütles, et Tallinnas ja Jõhvis sadas palju lund just merelt tulnud niiske õhu tõttu, mille tõi kohale põhjatuul. Mujal Eestis oli ilm suhteliselt rahulik.

«Niisugust sadu põhjustanud protsess on nüüd nõrgenenud, aga samal ajal pöördub tuul kirdesse ning see loob kindlasti jälle lumevõimaluse kõigiks pühade päevadeks,» märkis Merilain. «Kuna kõrgrõhkkond tugevneb, siis nii suurt portsu lund kui eile ilmselt enam ei tule.»

Teho Eesti Linnapuhastuse esindaja Enn Proosväli arvutas kõik eile päeval ning öösel pidevalt väljas olnud inimesed ja masinad kiiresti kokku: sahkautosid töötas teedel ja tänavatel 17, traktoreid 21 ning käsitööbrigaade 12. Igas brigaadis on 2 -3 inimest.

«Muljetavaldav on kindlasti seegi, et iga masin sõidab ühes vahetuses läbi 200 kuni 600 kilomeetrit,» lisas Proosväli. «Vahetus kestab üksteist tundi, millele lisandub tund lõunat.»

Lasnamäel puhastab Teho suuri tänavaid ja teid, kus liiguvad bussid. Pirital ja Nõmmel tuleb neil puhtaks teha ka väikesed tänavad.

Paar päeva tagasi eelmise suure saju ajal kurtis Proosväli, et kui veel midagi niisugust juhtub, siis ei ole Tehol enam kuhugi lund vedada, kuna ladustamisplats saab täis. Täna kinnitas ta, et midagi siiski veel mahub, aga varsti tuleb hakata uut platsi otsima, kui lumesadu jätkub.

Jaaksoni Linnahoolduse juhataja Urmas Teeorg kinnitas täna hommikupoolikul, et enam-vähem on teed ja tänavad lahti lükatud, kuid töö jätkub. Põhiliselt puhastatakse täiendavalt kõnniteid ja bussipeatusi.

Jaaksoni Linnahooldusel oli eelneval ööl väljas 11 autosahka ja puisturit, 15 traktorit ning 4 - 5 väiksemat kopp-laadurit. Nendele lisandusid labidameeste brigaadid. Lund firma linnast praegu välja ei vea, sest kommunaalametilt ei ole vastavat tellimust tulnud.

Tänavapuhastuse ASi osakonnajuhataja Tõnno Tiis ei tahtnud pikalt seletada, kuidas firma tööd teeb. Märkis vaid lühidalt, et kõik masinad ja inimesed on väljas ning päevad pikad. Kuna nende kohustus on kesk- ja vanalinn puhas hoida, käib lumevedu pidevalt, rohkem küll öösel, kui autosid ja inimesi vähem liikvel.

Lasnamäe linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu sõnul on kõige rohkem probleeme parkivate autodega. Kui sõiduk seisab kõnniteel, siis ei saa sahk lund korralikult ära lükata. Ta lisas, et politsei kaudu on saabunud ka päris mitu kaebust inimestelt, kelle väitel on just lumekoristusmasinad kas nende auto peegli katki teinud või muidu sõidukit kriimustanud. Sellises olukorras on Karu sõnul väga keeruline süüdlast leida.

Linnaosa peab puhastama kvartalisisesed, kergliiklus- ja need kõnniteed, mis ei jää kortermajade juurde. Viimaste puhtuse eest tuleb hoolitseda korteriühistutel.

Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra ütles, et Nõmme tänavate kogupikkus on Tallinna linnaosadest üks suuremaid. Seetõttu võtab ka piisavalt palju aega kõigi nende ülevaatamine ja lumekoristuse olukorra hindamine. Samas lisas ta, et Tehoga on linnaosal juba mitme aasta pikkune koostöö ning firma teab täpselt, kust, kuidas ja millises järjekorras on vaja puhastada.

«Igal juhul pean ma kiitma nõmmekaid, sest sel aastal on tulnud väga vähe kaebusi lumekoristamise kohta, inimesed lihtsalt niisama igasuguse tühja-tähja pärast ei helista,» kinnitas Vakra. «Eelnevatel aastatel oli kaebusi mitu korda rohkem.»

Mupo juht Kaimo Järvik kinnitas, et suure lumesaju aegu laekus tallinlastelt loomulikult tavalisest enam kaebusi. Peamiselt puudutasid need lumiseid ja libedaid kõnniteid, autode parkimisi, jääpurikaid, aga ka autoteede korrasolekut.

«Ega me ilmataadi vastu saa,» tõdes Järvik. «Kui koristad tänava ära ning natukese aja pärast on see jälle lund täis, siis sellest tuleb aru saada. Suhtume niisugustesse asjadesse inimlikult. Kui aga majavaldaja üldse oma kohustustest aru ei saa, siis läheb asi karmiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles