Valner: riigikogu maine langus võib ohustada demokraatiat

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Ajakirjanik Sulev Valner leiab, et viimasel ajal toimunud riigikogu renomee langus võib muutuda ühiskonda lõhkuvaks ja ohustada demokraatia põhiväärtusi.

Endine Maalehe peatoimetaja Sulev Valner kommenteeris täna Vikerraadio saates «Rahva teenrid» president Toomas Hendrik Ilvese aastalõpukõnet, kus viimane kiitis riigikogu ja poliitikuid. Valneri hinnangul võiks see olla üks märgiline teema.

«See, mis aasta lõpul parlamendi maine ümber on toimunud, muutub lausa ohtlikuks,» märkis Valner. «Ei saa väita, et mõningate oma otsutega nad pole seda ise ära teeninud, aga teisalt, Eesti riik vajab riigikogu, mida me suudaksime austada.»

Valneri sõnul on riigikogu hea maine demokraatia põhiväärtuste küsimus. «Kui riigikogu ongi selleks, et me saaksime seda kasutada peksukotina, siis see muutub ühel hetkel, ma kardan, ühiskonda lõhkuvaks.»

Saate teine külaline ajakirjanik Heidit Kaio märkis, et riigikogu kehva mainega on samamoodi seotud viimasel ajal toimunud äge debatt põhiseaduse ja valimissüsteemi muutmise üle. «See on märk milleski väga olulises rahulolematuse üle,» tõdes Kaio.

«Riigikogu renomee peab olema laitmatu, millist meie Riigikogu praegu ei oma,» nentis ka saatejuht Aarne Rannamäe.

Kolm saates arutlenud ajakirjanikku tõdesid siiski, et õnneks ei ole Eestis näha märke ihalusest tugeva korda loova käe järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles