Mitteabielulise kooselu seadustamist hakatakse arutama kevadel

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Justiitsministeerium on saanud seoses eri- ning samasooliste mitteabielulist kooselu puudutava analüüsiga üle 40 ettepaneku, kuid nende sisust kavatsetakse rääkida alles kevadepoole.

«Justiitsministeeriumisse on saadetud üle 40 ettepaneku, seega võib öelda, et tagasiside oli aktiivne,» ütles Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus. Juulis välja kuulutatud ettepanekute esitamise periood lõppes 1. detsembril.

«Ettepanekute saatjate hulgas oli väga erinevaid organisatsioone, sealhulgas ka erakondi, kirikuid, MTÜsid ning ka mitmeid eraisikuid,» kinnitas Kõmmus.

Teiste hulgas laekus ka MTÜde Seksuaalvähemuste Kaitse Ühing ja Eesti Gei Noored ettepanek töötada välja partnerlusseadus. Nende kahe MTÜ esindajad on varem öelnud, et samasoolistel partneritel on praegu juriidiliselt keerukas soetada ühist kodu, reguleerimata on samasooliste partnerite vahelised varalised suhted, ei kohaldu pärimisõigus, nende peredel pole seaduse kaitset, samuti pole neil õigust külastada haiglas oma partnerit ega teha otsuseid oma partneri tervise kohta.

Justiitsministeerium ei soostu ülejäänud ettepanekute sisu praegu kommenteerima, sest nende analüüsimine on alles pooleli. Valmis plaanitakse sellega jõuda 2010. aasta esimeses kvartalis ja otsustatakse siis, kuidas edasi tegutseda.

Mitteabielulise kooselu ja selle õigusliku regulatsiooni analüüs valmis Justiitsministeeriumil juulikuus, mil see saadeti tutvumiseks ja arvamuse avaldamiseks kõigile parlamendierakondadele ning teistele asjast huvitatud organisatsioonidele, sealhulgas geiühendustele. Novembri alguses teatas ministeerium, et seni pole ühtegi tuumakamat arvamusavaldust neil laekunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles