Galerii: Afganistanis langenud kanadalaste kojusaatmine

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelle Langi kirst Kandahari lennuväljal.
Michelle Langi kirst Kandahari lennuväljal. Foto: AP / Scanpix

Uue aasta esimesel päeval saadeti Kandahari provintsist Lõuna-Afganistanis koju viis vahtralehelipuga kirstu. Neist neljas puhkasid Kanada sõdurite surnukehad ja viiendas nendega samas soomukis õhku lennanud 34-aastase Calgary Heraldi reporteri Michelle Langi põrm.

Lang ning 28-aastased seersandid George Miok ja Kirk Taylor, 21-aastane kapral Zachery McCormack ja 21-aastane reamees Garrett William Chidley said surma 30. detsembril Kandahari provintsis, soomukis, mis sõitis Talibani isevalmistatud pommile. 

Kuigi Kanada ajakirjanikke käib Kandaharis palju, sest Kanadal on seal palju sõdureid ja provintsi ülesehitusmeeskond, oli see varem tervishoiulugude eest auhinnatud Langile esimene töö Afganistanis. Ta saabus 11. detsembril, plaaniga kirjutada Kandahari provintsi ülesehitusmeeskonnast, afgaanide ja Kanada sõdurite elust.

Langi kolm viimast lugu Afganistanist rääkisid jõululaupäeval mässuliste isevalmistatud pommi otsas langenud 30-aastasest leitnantist Andrew Nuttallist, Afganistani armee arengust ning sellest, kui raske on Kanadal värvata juuksureid, kes oleksid nõus minema tööle Kandahari sõjaväebaasi.

Langi kihlatu Michael Louie tunnistas pärast naise surma Calgary Heraldile, et muretses, kui kuulis, et too peab Afganistani minema. Sellegipoolest ei püüdnud Louie teda takistada, sest teadis, et Lang pigem kahetsenuks, kui ei läinuks.

Kanada, mis kuulub selle käputäie riikide hulka, kes on läkitanud väed Lõuna-Afganistani, on seal kaotanud 138 kaitseväelast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles