Kohtunik lubas tapmises süüdistatu väidetavalt 100 000 krooni eest õigeks mõista

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Komtšatnikov
Mihhail Komtšatnikov Foto: Repro

100 000 krooni ehk kohtuniku kahe kuu palk oli summa, mille eest 16 aastat õigust mõistnud Mihhail Komtšatnikov lubas süüdistatule väidetavalt soodsat kohtuotsust.



Kaitsepolitseis uurimisel oleva Viru maakohtu Narva kohtuniku Mihhail Komtšatnikovi (49, pildil) väidetava kuriteo detailid jäävad eeluurimise huvides ametlikult seni avaldamata.

Postimehe andmeil seisnes kuritegu, millega Komtšatnikovi seostatakse, selles, et ta lubas tapmises süüdistatud isiku altkäemaksu eest õigeks mõista ja vabadusse päästa.

Raha pidi makstama kahes osas ja Postimehe andmetel peeti Komtšatnikov kinni sellest esimese osa saamisel.

Kuni 1993. aastani miilitsas ja politseis töötanud Komtšatnikovil hoidis kapo kuriteokahtluse tõttu silma peal juba pikemat aega. Sellega võib seletada ka kohtunikule esitatud ametlikku kuriteokahtlustust altkäemaksu korduvas nõudmises ja võtmises.

Et kinnipidamise hetkel oli Komtšatnikovi menetluses mitu tapmisega seotud protsessi, jääb esialgu avalikkuse ees saladuseks, millisega väidetav altkäemaksuafäär seotud oli.

Komtšatnikovi juhitud mõrvaprotsessidest skandaalseim oli Sillamäe elaniku Nikita Belani (21) protsess. Varem kohtulikult karistamata Belani süüdistatakse selles, et 2007. aasta septembris pussitas  ta Sillamäel Tolstoi tänaval surnuks 49-aastase Mihhaili. Lisaks tapmisele jõudis ta uurimisandmetel kodulinnas vägistada kolm keskealist naist, kolmel juhul jäi mehe seksuaalkuritegu pelgalt katse staadiumi.

Belani protsessiga Komtšatnikovi altkäemaksuafäär siiski seotud pole, kinnitas Postimehele Viru maakohtu esimees Pavel Gontšarov. «Belani sotsiaalne taust ei lubaks tal sellist rahalist pakkumist teha,» ütles Gontšarov. «Ent midagi rohkemat ma täpsustada ei saa.»

Maakohtu esimehe sõnul oli kohtunik Komtšatnikovil enne ametist vabastamist pooleli umbes 130 juhtumit. «Tema ametist lahkumisega seoses langes meil Narvas piltlikult öeldes ära veerand kriminaalkohtunikest,» ütles Gontšarov.

Maakohtu esimehe sõnul jõudis ametist taandatud kohtunik neil töötada umbes aasta aega. «Ta töötas varem Viru ringkonnakohtus, mis likvideeriti, ja selle asemel, et Tartusse ringkonnakohtusse tööle minna, võttis ta ise minuga ühendust ning avaldas soovi meile Narva tööle tulla,» rääkis Gontšarov.

Tema sõnul käis Komtšatnikov iga päev Narva tööle Jõhvist. Arvestades Komtšatnikovi pikaajalist kogemust ringkonnakohtus, oli Viru maakohus tema tööletuleku pärast Gontšarovi sõnul tollal rõõmus. «Ega me siis teadnud veel, mis motivatsioon inimesel tagasi esimese astme kohtusse tööletulekul oli,» ütles kohtu esimees.

Endine kohtunik
Mihhail Komtšatnikov

•    Sündinud 17.09.1960
•    Kohtunikuks nimetati 16.11.1993
•    1993–2008 töötas Viru ringkonnakohtus
•    2008–2009 töötas Viru maakohtu Narva kohtumajas
•    Viibib vahi all alates 6. detsembrist 2009
•    Eesti Kohtunike Ühingusse ei kuulu
Allikas: Eesti Kohtunike Ühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles