Õiguskantsler menetleb tudengitele erinevate piletihindade kehtestamist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite sõnum sõidusoodustuse kaotajatele
Tudengite sõnum sõidusoodustuse kaotajatele Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler asus uurima, kas Tallinna linnavalitsusel on õigus kehtestada erinevad sõidupiletite hinnad pealinna ja väljastpoolt pealinna pärit tudengitele.


Õiguskantsleri büroo teatas, et alustas tudengite avalduse põhjal põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse. «Õiguskantsler teeb vajadusel teabe nõudmised selgituste saamiseks Tallinna linnale, viib läbi õigusliku analüüsi ning langetab oma õigusliku lõppseisukoha menetluse asjaoludest ja vajadustest lähtuva aja jooksul,» kinnitas büroo.

Tallinna üliõpilased pöördusid eelmisel nädalal õiguskantsleri poole, et paluda seisukohta Tallinna linnavalitsuse otsuse üle kehtestada erinevad sõidupiletite hinnad pealinna ja väljastpoolt pealinna pärit tudengitele.

Tallinna Üliõpilaskondade Ümarlaud on seisukohal, et Tallinna linnavolikogu otsus on vastuolus põhiseaduse, ühistranspordi seaduse ja Euroopa Liidu siseturu reeglitega.

Tallinna linnavolikogu võttis eelmise aasta lõpus vastu määruse, millega tõstetakse alates selle aasta veebruarist sõidupiletite hindasid väljastpoolt pealinna pärit tudengitele üle 300 protsendi.

Linn: hakake Tallinna kodanikeks

Tallinna abilinnapea Taavi Aas kutsub aga pealinnas elavaid üliõpilasi end Tallinnasse sisse kirjutama, kas siis ühiselamusse või korterisse, mis kuulub tudengile või mida ta parajasti üürib.

Aasa sõnul ei näe ta takistusi tudengite tallinlasteks saamisel, mis võimaldaks neil pealinna erinevatest soodustustest osa saada. «Tallinna soodustused on kõikidele tudengitele valla kohe, kui neist saavad selle linna ametlikud elanikud, mistõttu oskab tark tudeng end pealinna sisse kirjutada,» sõnas Aas Raepressi vahendusel.

«Ma ei ole nõus selliste juttudega, nagu ei oleks tudengitel võimalik end kuhugi sisse kirjutada. Tuletan meelde, et iga inimene võib oma elukoha registreerida ka ilma omaniku nõusolekuta. Selleks piisab kehtivast üürilepingust. Teiseks, üliõpilane võib ennast ka ühiselamusse sisse kirjutada, kui soovite, siis kas või kümme inimest ühte tuppa.»

Abilinnapea sõnul on Tallinna linnavolikogu ja linnavalitsus ellu kutsutud ikkagi oma elanike huvide kaitsmiseks ning tallinlaste eelistamine Tallinna territooriumil on igati põhjendatud.

Aas on veendunud, et antud juhul ajavad tudengid kiusu, mis omakorda on ajendatud mõne erakonna poliitilistest eesmärkidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles