Obama solvus karikatuuri peale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama ei näinud midagi naljakat viimase New Yorkeri esikaanel avaldatud pilapildis, mis võtab kokku erinevad selle aasta jooksul tema vastu esitatud süüdistused.

New Yorkeri toimetaja sõnul taheti karikatuuriga pilada tuntud poliitiku alusetuid kritiseerijaid, ent see tõi kaasa vastupidise tulemuse ning ärritas hoopis senaatorit ennast, vahendas Reuters.

Obamat kujutatakse satiirilisel joonistusel pearätiga ja moslemirüüs, nagu ta oleks salaja islamist, kes vihkab Ameerikat, samas kui tema väidetavalt valgete ühiskonda jälestav naine Michelle kannab afrosoengut ja sissivõitlejale sobivaid rõivaid ning seljas Kalašnikovi automaati.

Valge Maja ovaalsaalis kokku viidud abikaasad tervitavad pildil teineteist paljutähendusliku rusikate kokkulöömisega. Nende taustal ripub aga seinal kurikuulsa Osama bin Ladeni portree ning ahjus põleb Ühendriikide lipp.

Kaanepildi autor on kunstnik Barry Blitz ning see illustreeris ajakirja hinnangut «hirmutamise poliitikale».

New Yorkeri toimetaja David Remnick selgitas, et väljaanne ei tahtnud rünnata Obamat, vaid vastupidi neid, kes manipuleerivad ja valetavad tema kohta, ning pilapilt oleks justkui peegel sellisele käitumisele.

Kõik karikatuuril antud vihjed viitavad ühele või teisele süüdistusele, mida viimaste kuude jooksul mustanahalise presidendikandidaadi pihta loobitud. Ajakirja seest leiab samas aga kaks tõsist artiklit Obamast ja tema tõusust poliitilisele areenile.

Demokraatide kampaaniameeskonnas oldi aga sellise valiku peale ülimalt nördinud ning seal peeti karikatuuri «maitsetuks ja solvavaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles