Suri Eesti vanim diplomaat Erich Lipstok

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Roland Lipstok oli Eesti atašee Leedus enne Teist maailmasõda.
Erich Roland Lipstok oli Eesti atašee Leedus enne Teist maailmasõda. Foto: Toomas Huik

Eile suri Eesti vanim diplomaat Erich Roland Lipstok, kes oli vabariigi algusaastatel Eesti atašee Kaunases ning veetis nõukogude ajal küüditatuna ligi kümme aastat Siberi vangilaagrites.

2. jaanuaril 97-aastaseks saanud Erich Roland Lipstok töötas välisministeeriumi teenistuses aastatel 1936-1940. «Seejärel tabas teda sama saatus nagu ka paljusid teisi Eesti tolleaegseid diplomaate, kes küüditati Siberisse,» ütles välisminister Urmas Paet diplomaati mälestades.

Lipstok sündis 1913. aasta 2. jaanuaril Peterburis. 1936. aastal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Lipstok oli Eesti saatkonna atašee sõjaeelses Kaunases.

Selle sulgemise järel 1940. aastal tuli ta Eestisse tagasi ning küüditati 14. juunil 1941 Siberisse. Lipstokile määrati 10 aastat vangilaagrit Kaitseliitu kuulumise eest ja edasi eluaegne asumine.

«Tekib küsimus, kas ma olen mingit kasu saanud sellest ajajärgust, kus ma olin vangilaagris. Niipalju olen, et ebatsensuursete sõnade leksikon on mul täiesti selge!» rääkis Lipstok ligi aasta tagasi Postimehele.

1951. veebruarini oli Lipstok vangilaagris Sverdlovski oblastis ja kuni 4. veebruarini 1956 asumisel Novosibirski oblastis. Seejärel pöördus ta tagasi Eestisse ja töötas ehitusministeeriumis ökonomistina. Vanaduspäevad veetis ta Tallinnas.

Erich Roland Lipstok oli Riigivapi IV teenetemärgi kavaler.

Loe lisaks: Vabariigi lapsepõlvesõbrad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles