Allar Jõks: poliitikud said oma rasvased näpud kodanikuühiskonna kallale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Vandeadvokaat Allar Jõks ütles Artur Talviku filmi rahastuseta jätmist kommenteerides, et otsuse taga on poliitikud ja tõstatas küsimuse, kellele on kasulik aktiivsetest kodanikest rääkivat filmi valimiste eel mitte näidata.

«Ma ei oleks uskunud, et selline asi on võimalik aastal 2013 Eestis,» ütles Jõks. «Väide, et kodanike aktiivsust võib toetada ainult pärast valimisi tähendab sisuliselt poliitilist tsensuuri.»

«Kellele on see kasulik, et film ei linastu enne valimisi?» küsis vandeadvokaat. «Arvan, et neile, kelle arvates poliitika kujundamine tuleks jätta professionaalsetele poliitikutele. Seekord on poliitikud oma rasvased näpud saanud ka kodanikuühiskonda toetavate initsiatiivide kallale.»

Jõks rõhutas, et Talviku film ei reklaami ühtegi erakonda ega valimisliitu, vaid julgustab kodanikke võimu suhtes nõudlik olema, materdades valijat, kes on ükskõikne ja valmis end müüma. «Millal veel selliseid filme näidata kui mitte enne valimisi?» küsis ta.

Ka vandeadvokaat Carri Ginter ei kiitnud heaks otsust Talviku film toetuseta jätta, öeldes, et kodanikuühiskond on väärtuslik aastaringselt. «Sellist seadust, et sõnavabadus kehtib ainult pärast valimisi, ei ole olemas,» ütles ta.

«Film näitab seda, kuidas kolm kogukonda seljatasid poliitikud ja ärimehed. Ilmselt on kogukonnad poliitikutele väga ohtlikud, kui üle pika aja tuleb teha nii suuri pingutusi, et üks film enne valimisi ei ilmuks. Usun, et film ilmub niikuinii – ja ehk on selle vaatajaid palju rohkem. Selle kodanikupealkiri vōiks olla «Film, mida püüti keelata»,» arvas Ginter.

Ginter ja Jõks esindasid kohtus Pühajärve põhikooli sulgemise vaidlustanud lapsevanemaid. Pühajärve aktiivsed kodanikud on ühed tegelastest Artur Talviku filmis, mida Kodanikuühiskonna Sihtkapital otsustas valimiste eel mitte toetada, kuna osad filmis nähtud aktivistid seekordsetel valimistel kandideerivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles