Mart Laanemäe: üksik ja ühine Liidukantsleri tähendus Saksamaal ja maailmas

, suursaadik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Saksamaa liidukantsler täidab maailmas ainulaadset ametit. Ta on ühtaegu võimu kehastus ja samas see, kelle kaudu mitte ainult iga sakslane, vaid ka paljud inimesed mujal mõõdavad oma kohta Saksamaa asjaajamises.

Euroopas on vähe riike, mis on nii mitmekesised inimeste, kultuuride, poliitiliste tasandite, usundite ja isegi keelte poolest kui Saksamaa. Peamiseks põhjuseks, miks Saksamaal on siiani säilinud palju kohalikku eripära, on ühise riigi suhteliselt hiljutine moodustamine – mõne arvates tekkis tänapäeva Saksamaa alles 1990. aastal. Kohalikud väärtused ja kohapealne võim on Saksamaal suure tähtsusega ja liidu institutsioonide võim on põhiseadusega selgelt piiratud.

Ometi peetakse nii Saksamaal kui ka välismaal oluliseks just ühte inimest, liidu valitsuse juhti ehk liidukantslerit. Tal on väga nõudlik amet isegi Saksamaa kohta, kus keegi ei eelda, et midagi peaks iseenesest lihtne olema, ja otsitakse optimaalseid lahendusi kõikidele probleemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles