Kalle Muuli: esimene kommertspank

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Veetõusme
Ants Veetõusme Foto: Ain Protsin

Eesti esimese kommertspanga ajalugu algab samamoodi kui Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) asutamise lugu – kolme mehe seiklusrikka autosõiduga Moskvasse. ERSP asutajad läksid sinna välisajakirjanikele pressikonverentsi andma, Tartu Kommertspanga (TKP) asutajad aga tegevusluba paluma.

1987. aasta keskpaigas viidi Nõukogude Liidus läbi pangareform. Üks ja ainuke riigipank lõhuti tükkideks, harukontoritest tehti iseseisvad pangad ning äranuditud keskpanga hooleks jäi üksnes panganduse üldine juhtimine.

1988. aasta aprilliks oli reformiga jõutud niikaugele, et riigipank tegi valitsusele ettepaneku hakata looma kommertspanku. Kuuldused sellest jõudsid ka Tartusse. Seal murdis kohalike juhtide klubi, direktorite nõukogu, parajasti pead selle üle, kuidas täielikku isemajandamist edendada ja end Venemaa küljest lahti haakida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles