Koolitus aitab paaridel suhet hoida ja parandada

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarisuhtekoolitajad Karmen Maikalu ja Andres Sild PREPi programmi järgi paaridele tarkust jagamas.
Paarisuhtekoolitajad Karmen Maikalu ja Andres Sild PREPi programmi järgi paaridele tarkust jagamas. Foto: arhiiv

«Jah, ma mõtlesin küll selle peale, et äkki nõustamine ükskõik millisel viisil teeks imet ja võiks aidata. Kui ma ikka väga oleks tahtnud, siis oleks mehe nõusse saanud, aga tema sellistesse asjadesse väga ei uskunud. Teisalt jäi see aja ja raha taha, sest tol hetkel poleks see majanduslikult võimalik olnud. Samas mõtlesin, et kui kaks inimest pole päriselt kokku mõeldud, siis ei aita lahkumineku vastu kogu maailma nõustamised või teraapiad. Olen nüüd erinevate suhtlemisteooriatega tutvunud omal käel raamatuid lugedes ja nõnda ennast harinud,» rääkis kahe aasta eest oma laste isast lahku läinud ja nüüd uues õnnelikus suhtes olev Pille-Riin.

«Meil oli see korra jutuks küll, ju me siis ei uskunud, et midagi päästa õnnestub, aga võib-olla ei tahtnudki enam,» lisas oma hiljutise kogemuse Laura. «Püüdsin oma mehega rääkida, aga ta polnud valmis tööd tegema suhte kallal. Mina usun, et koolitusest võib olla abi küll, aga mõlemad peavad tahtma koos jätkata. Minu mees võttis lihtsalt ühel päeval jalad selga ja läks teise juurde. Usun, et kui kummalgi pole teist, aga mõlemad tunnevad, et suhe on jahtunud või probleemne, siis võib kõrvalpilgust, õigetest küsimustest ja suunamistest abi olla küll,» nentis Maarja-Liis, kes ise on mitme terapeudi juures käinud ja oma muredele mujaltki abi otsinud.

Paarisuhte Rahulolu Edendamise Programmi (PREP) koolituse koos kaasaga läbinud Kaarel hindas koolituse väga kasulikuks: «Mitte ainult koolituse programmiliselt poolelt ei saanud me uusi teadmisi, vaid ka teineteise mõttemaailmast ning soovidest. Meenub üks konkreetne seik, mis mulle hinge läks. Lahendasime naisega koolitusel koos üht ülesannet ning selgus, et mu naine oli väga rõõmus ja õnnelik ühe minu hiljutise tegevuse üle, mida ma pere heaks tegin. Mina omakorda tundsin ennast tol hetkel, kui ma seda tegin, väga üksikuna, sest arvasin, et teistele see korda ei lähe. Tuli välja, et me mõlemad hindasime seda, aga see jäi kuidagi tunnustuseta. Koolitusel tuli see juhtumisi välja ning tekitas ülimalt hea tunde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles