Vaimu surmatants võimuga

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imestunud näoga Mihhail Bulgakov (Hendrik Toompere jr) siniste mütsirummudega NKVD-laste taustal.
Imestunud näoga Mihhail Bulgakov (Hendrik Toompere jr) siniste mütsirummudega NKVD-laste taustal. Foto: Teet Malsroos / Eesti draamateater

Mihhail Bulgakovi juhtum on ühtaegu traagiline ja õpetlik: vaimu tantsus võimuga on kaotaja juba ette teada – selleks on vaim.

Seda, et uus teatrihooaeg avatakse uuslavastusega, seejuures näidendiga, mis sünniajaltki kuulub meie vahetusse kaasaega, ei juhtu just sageli. Eesti Draamateater alustas aga just nii, tuues lavale kaks aastat tagasi Londonis Royal National Theatre’is briti ühe mainekaima teatriauhinna, Laurence Olivier Awardiga pärjatud John Hodge’i näidendi «Kollaborandid».

Hodge’i näidend rajaneb episoodidel vene kirjandusgeeniuse Mihhail Bulgakovi elust aastatel 1938–1940. Sattunud 1926. aastal võimu tagakiusamise ohvriks, keelustati kirjaniku teoste avaldamine. Meeleheites kirjutab Bulgakov isikliku kirja Jossif Stalinile ja seejärel valitsusele, milles palub luba lahkuda Nõukogude Liidust. Pöördumiste tulemuseks on Stalini telefonikõne Bulgakovile ja tema töölevõtmine Moskva Kunstiteatrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles