Ilmar Raag: Sinimägede pärand

Ilmar Raag
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Postimees.ee

Vaid siis oleme päriselt vabad, kui usume, et meil on veel valikuid peale koostöö kurjusega, kirjutab filmimees Ilmar Raag.

Kas me oleme Sinimägede pärandiga jõudnud ühele poole? Hetkel tundub, et me teame oma tõde ja teame, et Kreml süüdistab meid ajalootõe võltsimises. Meie ei kuule Kremli noote, sest seal mängitakse meile võõra «hea impeeriumi» lugu, ja Kreml ei mõista Ida-Euroopat, sest Venemaa ajalookäsitluses on väikeste riikide iseseisvus alati olnud nõrkuse tunnuseks. On ju kogu Vene impeeriumi alguseks mõistulugu sellest, kuidas mongoli-tatari ikkest vabaneti alles siis, kui killustunud vürstiriigid ühinesid Moskva alla.

Ometi on ajaloo eripäraks see, et sündmusi ei pea alati vaagima läbi duaalse vastanduse ning sellisel kujul ei ole Eesti II maailmasõja tragöödia mitte ainult selles, et me kaotasime oma iseseisvuse, vaid ka selles, et reageerides tehtud valule instinktiivselt, kaotasime tükikese oma üldinimlikust südametunnistusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles