Justiitsministeerium ehitab Tallinnasse uue kohtuhoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Liivalaia kohtumaja.
Tallinna Liivalaia kohtumaja. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Justiitsministeeriumi teatel on nende uue aasta eelarve peamiseks prioriteediks Tallinnasse uue kohtuhoone rajamine ja kohtureformiga jätkamine.

«Ei ole normaalne, et pealinnas on mõni kohtumaja nii halvas seisus kui Liivalaia kohtumaja, kust mõni süüdistatav lausa läbi akende põgeneda on proovinud. Auasi on ehitada riigi 100. sünnipäevaks suurima kohtuasjade arvuga Harju Maakohtule uus maja ja selleks on juba järgmisel aastal plaanis koostöös Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga läbi viia idee- ja arhitektuurikonkurss, leidmaks pealinna kohtumajale sobivaim lahendus,» kirjeldas Pevkur.

Uue hoone asukohaks saab Lubja 4 kinnistu, kus kunagi asus politseimaja. Tänaseks on hoone lammutatud ja krunt on oodanud arendajat.

Eelarve esimene prioriteet on aga kohtureformiga jätkamine, mis jätkub järgmisel aastal Tartu piirkonnas. «Valitsusel on soov tõsta kohtumenetluse kvaliteeti ja seeläbi vähendada ka kohtumenetluste pikkust. Tegemist on kohtusüsteemis olulise struktuurse muutusega – kohtunike kõrval asuvad kohtunikke abistama seniste konsultantide asemel kohtujuristid, kellele on seatud kõrgemad haridus- ja kutsenõuded,» ütles Pevkur.

2014. aastal suureneb ka tasuta õigusabi andmiseks eraldatud summa ligikaudu 20 protsenti ehk 130 tuhande euroni. Õigusnõu rahastamise kasv tähendab, et inimeste näost-näkku, aga ka internetis nõustamise maht ning kättesaadavus, suureneb. 2013. aastal pakutakse inimestele õigusalast nõustamist suurimates Eesti linnades ning internetikeskkondades juristaitab.ee ja perekool.ee. Samuti on tasuta konsultatsioonid suunatud puuetega inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles