Kips võib tekitada ägeda nahapõletiku

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile patsiendilt Listeri kääridega kipsi eemaldanud Madis Veskimägi toonitas, et seda peaks alati tegema arst, kuna tavaliste kääridega võib nahka sisse lõigata.
Eile patsiendilt Listeri kääridega kipsi eemaldanud Madis Veskimägi toonitas, et seda peaks alati tegema arst, kuna tavaliste kääridega võib nahka sisse lõigata. Foto: Erakogu

 Kipsis jäset peaks arstile korduvalt näitama ja hiljem laskma temal kipsi eemaldada.

Kui nahk kipslahases kangesti sügelema kipub, võib põhjuseks olla äge kontaktdermatiit, mille kutsuvad esile kipsis olevad kemikaalid.

Kips pannakse selleks, et fikseerida haige jäseme ja luumurdude õige asend ning et vigastatud piirkonda veelgi rohkem ei traumeeritaks. Teinekord võib aga kips reageerida nahapinnaga ning lisaks niigi valutavale jäsemele tekib veel äge nahapõletik. «Kipsi survest võivad nahapinnale tekkida koledad verevillid,» sõnas Tõstamaa tervisekeskuse perearst Madis Veskimägi. Villid tekivad sagedamini siis, kui kipsis jäset hoitakse pikalt allapoole rippes või trauma tõttu süveneb turse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles