Viimsi vesi: WTP levitab laimu, kuna ei saa meilt soovitud raha

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Haldo Orvas, keskkonnaminister Keit Pentus ning ASi Viimsi Vesi toonane juhatuse liige Toivo Eensalu veepuhastusjaama avamisel.
Viimsi vallavanem Haldo Orvas, keskkonnaminister Keit Pentus ning ASi Viimsi Vesi toonane juhatuse liige Toivo Eensalu veepuhastusjaama avamisel. Foto: Peeter Langovits

Eile lõunal väljastas idufirma Water Technology Partners (WTP) pressiteate, milles seab kahtluse alla nende väljatöötatud ja Viimsi veele üle antud seadmete pädeva kasutamise, hoiatades rohkem kui 18 000 elanikuga valla elanikke veekvaliteedi halvenemises.

«Ma arvan, et nad on rohkem mures selle pärast, et ei saa Viimsi veelt soovitud raha välja pumbata ja on valimiste eelsel ajal taaskord aktiviseerunud,» kommenteeris pressiteadet AS-i Viimsi Vesi juhatuse liige Raimo Tann.

Jaanuaris 2012 lõpetas Water Technology Partners tööd ning töötav veepuhastusjaam anti üle Viimsi Veele, märgiti pressile läkitatud teates. «Veel kuu aja jooksul pärast käikuandmist viibisid Water Technology Partners’i spetsialistid veepuhastusjaamas, jälgisid puhastusprotsessi efektiivsust ja teostasid järelhäälestuse sõltuvalt puurkaevude kombinatsioonidest.»

«Water Technology Partners on nüüd sügavas mures veepuhastustehnoloogia õige kasutamise, tehnika hoolduse ja kogu puhastusprotsessi jätkusuutlikkuse suhtes, senikaua kui seda teostab Viimsi Vesi, kaasamata tehnoloogia väljatöötajaid,» seisis teates.

Raimo Tanni hinnangul on tegemist alusetu laimuga. «Meil on täielikult kompetentsed inimesed, kes on selle tehnoloogia väljatöötamise juures olnud algusest peale. Meie ettevõttes töötavad nad tänini. Kirjeldatud tehnoloogiat täiendatakse pidevalt ning teeme koostööd muuhulgas ülikoolidega. Meil on rahvusvahelistest fondidest rahastatavad uuringud ja vee kvaliteeti kontrollitakse korrapäraselt,» tõi Tann välja.

Tanni sõnul pole see esimene korda, kui Water Technology Partners Viimsi Veest oma kasu lõigata üritab.

Möödunud aastal kirjutas Äripäev, et Viimsi Vee endise nõukogu liikme Marek Kiisaga seotud Water Technology Partners OÜ on esitanud valla ettevõtte veepuhastusjaamas kasutatava radionukliidide eraldamise meetodi peale patenditaotluse.

Opositsiooni käes oleva info järgi survestas WTP seepärast Viimsi Vee juhtkonda kirjutama alla lepingule, mille kohaselt saaks WTP järgneva 30 aasta jooksul iga Viimsi Vee müüdava vee kuupmeetri eest litsentsitasu umbes 20 eurosenti.

See oleks teinud 200 000 eurot aastas ning kokku ulatunuks summa 6 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles