Mood, ajaleht ja 100 aastat

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali ART IST KUKU NU UT märksõnadeks on sel aastal «Prada. Pravda». Vasakult kuraatorid Marie Vellevoog, Triin Tulgiste ja Marika Agu.
Festivali ART IST KUKU NU UT märksõnadeks on sel aastal «Prada. Pravda». Vasakult kuraatorid Marie Vellevoog, Triin Tulgiste ja Marika Agu. Foto: Margus Ansu

Nende arusaamatute täheühendite all (Tartu Kunstikuu anagramm) peetakse Tartus viiendat kunstikuud/festivali ja seekord on alapealkirjaks PRADA-PRAVDA. See on sõnamäng kahe kuulsusega: Itaalia moefirma Prada ja ajaleht Pravda. Esimene asutati 1913, teine 1912, mõlemal suured tähtpäevad (möödas). Ajaleht Pravda on inimeste teadvusse jäänud kui tagurpidi pööratud tõe sünonüüm.

Festivali viis kuraatorit Marika Agu, Rael Artel, Kaisa Eiche, Triin Tulgiste ja Marie Vellevoog ongi suutnud valida kümnest Euroopa maast ja New Yorgist teosed, mis paeluvad vaatajat tõe uperpallidega, igal juhul on nad mitmekihilised, kui kasutada moesõna.

Tänapäeva moodne kunst ei ole ühe pilguga haaratav päikeseloojang, vaid väike teatrietendus kolme tooli ja juhusliku kaaslasega. Kunstiteoseks on installatsioon valguse, heli ja liikumisega, kogu ruumiga, milleks võib olla määrdunud võlvkelder või klantsitud seinad. Kui mõni taies koju ostagi, pole õiget aurat. Seetõttu tuleb minna neid vaatama, õigemini astuda nende sisse ja seal tükk aega olla, mõelda, tunda. See on ainukordne kogemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles