Juhtkiri: ahistatud õigus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Demokraatiat ohustavat sundparteistamist toodab ainuvõim

Erakonda kuulumine on oluline kodanikuõigus ning igasugune vägivald, mis selle õiguse suhtes toime pannakse, avaldab vältimatut mõju demokraatia tervisele. Erakonnaseadus piiritleb vaid väikese loetelu ametnikest, kes parteisse kuuluda ei tohi. Erakonda astuma või selle liikmeks olema sundimise eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Põhjus on lihtne: poliitiliste erakondade rolli esindusdemokraatias on võimatu üle tähtsustada. Just seepärast saadab erakondi avalik tähelepanu, mis jälgib nende langetatavate otsuste kvaliteeti, rahastamise läbipaistvust jne. Mitu tipp-poliitikut on kibedustundega kurtnud, kuidas erakondi ja seeläbi kogu esindusdemokraatiat halvustatakse. Jah, küllap tehakse mõnikord ka ülekohtust kriitikat, kuid probleem on ka selles, et erakonnad ise pole piisavalt peeglisse vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles