Mart Noorma: kosmos pole vaid suurtele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Noorma
Mart Noorma Foto: Sille Annuk

Kui tahame olla maailma kujun­daja, peame kuuluma riikide hulka, kelle insenerid suuda­vad luua roboteid, senso­reid ja juhtimis­süsteeme, kirjutab sel nädalal Pekingis kosmose­konverentsil osalenud füüsik Mart Noorma.

Kunagine riikidevaheline kosmosevõidujooks on asendunud võistlusega ideede vahel, nentis Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA juht, kindralmajorist astronaut Charles Bolden sel esmaspäeval maailma suurimal iga-aastasel kosmosevaldkonna konverentsil Pekingis.

Tänapäeva kosmoseprogrammide märksõna on rahumeelne koostöö kõigi riikide vahel, kuid kõlavate loosungite taustal käib karm olelusvõitlus. Võitja pole aga mitte see, kes esimesena kõrgemale või kaugemale lendab, vaid see, kes läbi tehnoloogilise arengu või poliitilise prestiiži kasvu oma riigi ja rahva maapealsele heaolule rohkem kasu toob. Sõnum, mille konverentsil osalenud eestlased koju kaasa toovad, on selge: väike, kuid nutikas rahvas võib selles uuenenud reeglitega mängus saada kõrge tulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles