Tallinn maamaksu muudatustest suurt kahju ei kannata

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrusmajade elanike maksuvabastus Tallinnale suurt kahju ei tee.
Korrusmajade elanike maksuvabastus Tallinnale suurt kahju ei tee. Foto: Toomas Huik

Majandusteadlane Valter Aasmäe kirjutas eilses Postimehes, et maamaksu alampiiri tõstmisega peaks maksusoodustuse saama enamik Lasnamäe korrusmajade elanikest, kuid pealinna väitel see nii ei ole.


Tallinna linnavaraameti maa hinna osakonna juhataja Tormi Tabor selgitas, et mingit massilist maksuvabastust ei tule. «See väide ei vasta tõele,» kinnitas ta.

Tallinnas on esialgse väljavõtte põhjal 1177 maatükki maamaksusummaga 13,5 miljonit krooni, kus korteriühistu on soovinud muu isikuna olla maamaksukohustuslase rollis. Nendest 1177 maatükist vaid 35-l maatükil on korterite keskmine maamaksusumma alla 50 krooni. Neil 35-l maatükil on veidi alla 5000 korteri.

«Muid alla 50-krooniseid on Tallinnas praegu umbes 12 000. Rahaline kahju ei saa olla suurem kuni 1,5-2 miljonit krooni. See on tegelikult Tallinnas pseudoprobleem, kindlasti võib see olla probleemiks aga väiksemates linnades, sest juba 20-krooniga olid maa-asulates kortermajad maksuvabad. Tallinnas aga on maksustamishinnad piisavalt suured,» rääkis Tabor.

Valter Aasmäe selgitas Postimees.ee`le, et segadused tekkisid Eestis reformide äraspidise järjekorra tõttu. «Kuna maareform ja elamureform läksid Eestis omavahel vastupidises järjekorras, siis tekkis olukord, kus anti korterid esmalt kätte ning siis ei olnud enam võimalik kellelegi maad juurde müüa,» ütles Aasmäe, kes oli esimese, 1993. aasta maamaksu seaduse eelnõu üks autoritest. Nii ongi praegu näiteks Lasnamäel olukord, kus korteri juurde kuulub vaid mõõteline osa majaalusest maast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles