Koolijuhiga arveteklaarimine läks vallale maksma 7000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töövaidluskomisjon tunnistas õigustühiseks Aseri keskkooli endise direktori Riho Kutsari vallandamise ja Aseri vallavalitsus pidi maksma talle üle 7000 euro hüvitist.

Üle kümne aasta ka Aseri volikogu juhtinud Kutsar töötas Aseri koolis alates 1980. aastast ja viimased 13 aastat direktorina, kirjutab Põhjarannik.

Tänavu veebruaris tagandati Kutsar volikogu esimehe kohalt ja aprillis ütles mõned kuud varem vallavanemaks saanud  Koit Oras talle erakorraliselt üles ka koolijuhi koha väidetava kohustuste rikkumise ja usalduse kaotamise tõttu.

Poliitilise kättemaksu maik

Muu hulgas heideti Kutsarile ette, et vallale raskel majanduslikul ajal ei soovinud ta teha vallavõimudega koostööd kooli kulutuste kärpimisel. Samuti süüdistati teda ametiauto ebaotstarbekas kasutamises ja selle kohta valeandmete esitamises.

Kutsari arvates olid kõik talle esitatud etteheited  alusetud. «Koostöö tegemiseks peab ka vallavanemal omapoolne soov olema, igasugustel kulutuste kärpimisel peab olema põhjendatud alus ja analüüsitud olukorda, mida aga siiani tehtud pole,» sõnas  ta.

Kutsar väitis, et temaga töösuhte lõpetamine toimus poliitiliselt diskrimineerivalt ning au ja väärikust solvavalt. Ta pidas silmas, et tema vallandamise ajendiks sai vallavolikogus toimunud võimupööre, mille tulemusel Aseris võimule saanud inimestele muutus ta ebasobivaks isikuks.

Töövaidluskomisjonile esitatud avaldusele lisas Kutsar ka tema kätte sattunud töölepingu ülesütlemise avalduse projekti, mille sisust nähtus, et vallavalitsuses «otsiti kõiki rikkumiseks moondatavaid võimalusi ja püüti teadmata spetsialistidega konsulteerides jätta mulje, et tegemist ei ole tagakiusamisega ja poliitilise vajadusega».

Vallavanem Koit Oras kinnitas töövaidluskomisjonile, et Kutsar ei ole tõendanud poliitilist diskrimineerimist ning au ja väärikuse solvamist.

Töövaidluskomisjon tunnistas Kutsarile töölepingu ülesütlemise tühiseks. Komisjon leidis, et vallavalitsuse poolt on tõendamata, et Kutsar on toime pannud rikkumisi, mis tooks kaasa töölepingu erakorralise ülesütlemise.

Komisjon oli valla suhtes armulik

Vallavalitsus polnud nõus Kutsarit tööle ennistama.  Seetõttu mõistis töövaidluskomisjon tema kasuks Aseri vallavalitsuselt välja 3594 eurot töösuhte lõpetamisest etteteavitamata  aja eest ning 3408 eurot  hüvitist töölepingu ülesütlemise eest. Viimane summa võrdub Kutsari kolme kuu palgaga.

Riho Kutsar taotles pika tööstaaži ja tema maine kahjustamise tõttu vallandamishüvitiseks kuue kuu palgaraha. Töövaidluskomisjon nõustus, et selline soov võib olla põhjendatud, ent nii suur kahju hüvitamine oleks väikese valla jaoks majanduslikult  liiga ränk.

Võrdluseks, valla tänavuses eelarves moodustavad kõik  hariduskulud kokku 653 324 eurot.

Kuigi 7000 eurot on Koit Orase sõnul Aseri valla jaoks väga suur raha,  leppis ta töövaidluskomisjoni otsusega ja lasi  Kutsarile mõistetud raha välja maksta. «Ma ei ole selle otsuse sisuga nõus, ent me ei näinud ka mõtet protsessida, sest eluga tuleb edasi minna. Nüüd on koolil uus direktor ja asjad liiguvad paremuse poole ning ametiauto kütusekulud on ka märksa väiksemad kui Kutsari ajal,» sõnas vallavanem.

Riho Kutsari sõnul kandideeris ta suvel avalikul konkursil uuesti direktoriks. «Tegin seda põhimõtte pärast, arvestades endiste kollegide soovi, kuigi võis arvata, et valituks ma ei osutu,» sõnas ta.

Ta on pettunud, et vallas praegu võimul olevad inimesed tema lahtilaskmise sellisel alatul moel korraldasid. «Nad oleksid võinud rääkida, et ma ei sobi neile, ja oleksime normaalsel moel lahku läinud. See variant oleks ka valla jaoks märksa odavam olnud,» märkis ta.

Eelseisvatel Aseri volikogu valimistel on Riho Kutsar Keskerakonna esinumber. Koit Oras veab aga valimisliidu Väärt Elupaiga Eest nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles