Toivo Maimets pidas loengu inimese tüvirakkudest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Maimets
Toivo Maimets Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets peab teisipäeva pärastlõunal Tallinnas rahvusraamatukogus loengu «Inimese tüvirakud - Nobeli preemiast personaalmeditsiinini», Postimees teeb loengust otseülekande.

Seni viimane Nobeli meditsiinipreemia anti kahele tüvirakkude uurijale avastuse eest, et rakud on palju muutumisvõimelisemad, kui seni arvatud, ning ka täiesti väljaarenenud täiskasvanu rakkudest on võimalik luua tüvirakke ja sedakaudu kõige erinevamate fuktsioonidega uusi rakke.

Tartu Ülikooli teatel on neil teadmistel lisaks olulisele teoreetilisele panusele rakubioloogiasse ka väga praktiline väljund. Erinevate haiguste puhul on nüüd võimalik luua just patsiendispetsiifilisi mudeleid ning katsetada nende allumist erinevatele teraapiaviisidele. On olemas ka esimesed kliinilised katsetused, kus patsiendi rakkudest toodetud uusi rakke kasutatakse otseselt haiguste raviks. Ent uued tehnoloogiad toovad kaasa ka uusi probleeme, mis kombivad piire teadusuuringute võimaliku kasulikkuse ja uuringute eetika vahel.

Poolteist tundi kestev otseülekanne algab kell 16 ning seda saab vaadata siit artiklist nii reaalajas kui ka hiljem, kui video muutub järelvaadatavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles