Karzai: ma ei vaja rahvusvahelist heakskiitu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai.
Hamid Karzai. Foto: Reuters / Scanpix

Novembris teiseks viieaastaseks ametiajaks Afganistani


presidendiks vannutatud Hamid Karzai sõnul ei vaja rahvusvahelist heakskiitu.


«Ma pean võitma Afganistani rahva südamed ja meeled, ma pean olema legitiimne ning omama Aganistani rahva usaldust, kui tahan olla hea presient,» ütles Karzai, kes on väljendanud lootust, et Afganistani sõjavägi suudab juba viie aasta pärast Ühendriikidelt ja NATO-lt üle võtta vastutuse riigis julgeoleku tagamisel, vahendas Al-Jazeera televisiooni teadet uudisteagentuur AFP.

Diplomaatide sõnul kukuks Karzai valitsus kiiresti, kui 113 000 Ühendriikide ja NATO sõdurit riigist lahkuks. Seetõttu on liitlasväed otsustanud riiki saata veel kümneid tuhandeid sõdureid ning nende arv kasvab sel aastal 150 000ni.

«Minu valitsusele peab andma legitiimsuse Afganistani rahvas,» lisas Karzai. «Ma ei pea olema rahvusvahelisele kogukonnale meeltmööda. Nad on siin eesmärgiga võidelda terroriga ja me teeme nendega koostööd selle nimel, et tagada Afganistani stabiilsus ja ohutus, seega meil on ühine eesmärk.»

Karzai ütles intervjuus Afganistani käekäiku kommenteerides, et riigil on hariduses ja majanduses läinud hästi, kuigi miljonid lapsed ei käi endiselt koolis ning islamimässulised piiravad tütarlaste võimalusi osaleda koolitöös.

Karzai, keda islamirühmitus Taliban nimetab nukupresidendiks, lisas, et Afganistani näol on tegemist demokraatia hea mudeliga, kuid möönis, et julgeoleku osas pole suudetud olukorda parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles